Stellen met een kinderwens kunnen al voor de zwangerschap veel doen om ervoor te zorgen dat hun kind straks een zo gezond mogelijke start krijgt. Dat is de boodschap van de website strakszwangerworden.nl, die sinds 17 april online is.

Veel mensen weten niet dat je ook als je bezig bent met zwanger worden, al veel kan doen om de kans op babysterfte te verminderen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een gezond gewicht, foliumzuur te slikken, zo nodig medicijngebruik aan te passen en na te denken over erfelijkheid. Veel adviezen gelden voor vrouwen, maar ook voor mannen zijn er tips om de kans op een gezond kind te vergroten.

Om Nederlanders hier bewust van te maken hebben 20 organisaties hun krachten gebundeld. Hierin zijn onder andere huisartsen, gynaecologen, verloskundigen, apothekers en erfelijkheidsdeskundigen vertegenwoordigd. In opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaan zij de voorlichting verbeteren. Als onderdeel hiervan is de website www.strakszwangerworden.nl voor het publiek ontwikkeld en een toolkit met voorlichtingsmiddelen voor professionals.

www.strakszwangerworden.nl

Op www.strakszwangerworden.nl staat veel informatie over belangrijke onderwerpen die met gezond zwanger worden te maken hebben. Daarnaast kunnen mensen met een kinderwens er antwoord vinden op vragen, zoals ‘Waarom is foliumzuur zo belangrijk?’ en ‘Is blowen ook gevaarlijk als ik zwanger wil worden?’ Op de site staan verder filmpjes  waarin de belangrijkste adviezen staan uitgelegd. Bezoekers kunnen op de site ook een korte kennisquiz doen om erachter te komen wat zij al weten over een gezonde voorbereiding op een zwangerschap.

Hoge babysterfte in Nederland

De aanleiding voor het ontwikkelen van de website is de relatief hoge babysterfte in Nederland in vergelijking met andere landen in Europa. Het aantal sterftegevallen is in de loop van de jaren weliswaar geleidelijk minder geworden: van 3,8 per 1000 voldragen kinderen in 2001 naar 2,3 per 1000 voldragen kinderen in 2010. Maar met betere voorlichting kan dit aantal mogelijk nog kleiner worden. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft daarom het RIVM gevraagd om met betrokken organisaties de voorlichting te verbeteren. De informatie op de website en in de folder ‘Kinderen krijgen? Een goede start begint al vóór de zwangerschap’ is afkomstig van een werkgroep waarin onder andere huisartsen, gynaecologen, verloskundigen en erfelijkheidsdeskundigen vertegenwoordigd zijn.