Er is onduidelijkheid over het aanvragen van een viercijferig notified-bodynummer voor niet-steriele handschoenen als persoonlijk beschermingsmiddel. Het komt voor dat handschoenen die wel aan de kwaliteitsnormen voldoen geen CEConformité Européenne-logo met notified-bodynummer kunnen verkrijgen. Daarom geldt deze norm niet voor de gebruikers van de LCHVLandelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid-richtlijnen.

Het handschoenenbeleid is aangepast. Voor uitgebreide informatie over handschoenen die aan de gestelde normen voldoen verwijzen wij u naar de uitgebreide toelichting op de normen. Het LCHVLandelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid adviseert gebruikers bij de leverancier na te vragen of de handschoen aan deze normen voldoet. Waar LCHV-richtlijnen een wettelijke status hebben kan gecontroleerd worden op de volgende normen:

Gebruik alleen handschoenen:

  • die gemaakt zijn van poedervrije latex of nitril
  • die voldoen aan de NENNederlandse norm over informatiebeveiliging in de zorg normen EN 420, EN 455 en EN 374. Zichtbaar op de verpakking
  • uit een verpakking waarop de naam en het adres van de producent staat. Als dit geen adres binnen de EUEuropese Unie is, moet ook de naam en het adres van de EU-vertegenwoordiger vermeld zijn

Heeft u een latexallergie type I of een vermoeden hiervan, gebruik dan nitril. Raadpleeg bij twijfel uw arts. Vraag of uw klant of patiënt een latexallergie type I heeft of een vermoeden hiervan. Gebruik in dat geval nitril.