In Nederland is tot nu toe bij zes mensen een besmetting met de EHECEnterohemorragische Escherichia coli-bacterie vastgesteld. Alle patiënten hebben de infectie zeer waarschijnlijk in Duitsland opgelopen. In vergelijking met afgelopen week is er één patiënt bijgekomen, deze patiënt was al eerder ziek geworden, maar de laboratoriumbevestiging is dit weekend afgerond. De patiënt had darmklachten, maar geen nierproblemen (HUShemolitisch uremisch syndroom-syndroom). Naast deze patiënten zijn er nog enkele zieken die onderzocht worden op een infectie met de EHEC-bacterie.

Reizigers naar Duitsland wordt geadviseerd om zich aan de officiële Duitse adviezen te houden. Het Duitse Robert Koch Instituut adviseert mensen om groenten en fruit te wassen en mogelijk ook te schillen en te koken. Een link naar actuele informatie van het Robert Koch Insituut vindt u onder het kopje ‘Zie ook’ in de rechterkolom.

Maandagavond komt het Outbreak Management Team bij elkaar over de uitbraak van de EHECEnterohemorragische Escherichia coli-bacterie in Duitsland. Het OMTOutbreak Management Team stelt een inhoudelijk advies op voor de minister van VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport . Het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu kan hier pas mededelingen over doen na terugkoppeling aan het ministerie.