Het RIVM start in november een klinische studie om de ziekteverwekkers van griepachtige verschijnselen bij ouderen in kaart te brengen. Het onderzoek kan belangrijke informatie opleveren voor de bestrijding van griep en andere luchtweginfecties onder de bevolking.

De seizoensgriepvaccinatie helpt om griep te voorkomen die veroorzaakt wordt door het griepvirus, maar werkt niet tegen griepachtige verschijnselen die door andere virussen of bacteriën worden veroorzaakt. Het nieuwe onderzoek, onder 2100 ouderen uit de omgeving van Hoofddorp, brengt in kaart hoe vaak griepachtige verschijnselen werkelijk door het griepvirus worden veroorzaakt. Indien griepachtige klachten niet door het griepvirus veroorzaakt zouden worden, wordt onderzocht welke andere ziekteverwekkers deze klachten veroorzaken. Eind 2012 worden de eerste resultaten verwacht.

Griep komt jaarlijks vooral in het winterseizoen voor in Nederland. Het is een infectie aan de luchtwegen en wordt veroorzaakt door een virus: het influenzavirus. Mensen met een griepinfectie hebben verschijnselen als koorts of verhoging, en vaak ook hoofdpijn, spierpijn, zich niet lekker voelen (algehele malaise), hoesten, een pijnlijke keel en een verstopte neus. Ook andere virussen en bacteriën kunnen vergelijkbare griepachtige ziekteverschijnselen veroorzaken.

Het nieuwe onderzoek gebeurt in samenwerking met het Linnaeus Instituut van het Spaarne Ziekenhuis.