Mensen die kort en slecht slapen hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris opstaan. Onderzoekers van het RIVM en Wageningen University hebben bij twintigduizend personen de slaapduur en de kwaliteit van hun slaap in relatie gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten. Onderzoekster Marieke Hoevenaar-Blom hoopt op dit onderzoek 1 maart te promoveren aan Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR Wageningen University en Research (Wageningen University en Research).

Het onderzoeksteam stelde vast dat mensen die korter dan zes uur slapen gemiddeld vijftien procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die zeven uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben dubbel pech. In het onderzoek blijkt die groep een 65% hoger risico op hart- en vaatziekten te hebben in vergelijking met mensen die zeven uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een gelijk risico op hart- en vaatziekten als mensen die zeven uur goed slapen.

De onderzoekers denken dat de korte slapers die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben. Het team constateerde geen extra risico voor langslapers (meer dan negen uur) hoewel die relatie in eerdere, soortgelijke studies wel aan het licht kwam.

Met die uitkomsten vult slaap het rijtje traditionele leefstijlfactoren aan – gezonde voeding, niet roken, matig alcohol drinken en voldoende bewegen. De groep mensen die deze ‘leefregels’ volgt heeft een 57% lager risico op hart- en vaatziekten en zelfs 2/3 minder kans op sterfte hieraan. Dit in vergelijking met personen die hoogstens één van deze leefstijlfactoren navolgen. Gezonde leefstijl gecombineerd met goed slapen verlaagt het risico tot 65%, terwijl het overlijdensrisico door hart- en vaataandoeningen zelfs 83% lager is.

Het onderzoek is gebaseerd op de analyse van een omvangrijke dataset (het MORGEN-project van het RIVM) waarvoor gegevens bij 20.000 personen uit Amsterdam, Doetinchem en Maastricht zijn verzameld over eetgewoonten, leefstijl en risicofactoren. Ook werd geregistreerd of zij in de tien tot vijftien jaar na de start van het onderzoek aan hart- of vaatziekten leden of overleden.