Prof.dr. Merel Ritskes van het 3R Research Centre in Nijmegen heeft gisteren de Lef in het Lab-prijs ontvangen voor haar werk aan ‘systematic reviews’. Merel Ritskes zet zich in om wetenschappers wereldwijd te overtuigen om systematisch literatuuronderzoek te doen voordat ze proefdieren gebruiken bij een onderzoek. Door te kijken welke eerdere vergelijkbare studies er zijn gedaan, kunnen nieuwe studies met minder dieren en met minder ongerief voor proefdieren worden uitgevoerd.


Merel Ritskes is hoogleraar Proefdierkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en directeur van het Centraal Dierenlaboratorium van het UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum) St Radboud. Ze studeerde Diergeneeskunde in Utrecht, waar ze in 1991 ook promoveerde. Daarna bekleedde ze onder andere een functie als hoogleraar Proefdierkunde aan de Universiteit van Odense (Denemarken).

De Lef in het Lab-prijs werd uitgereikt tijdens het Dierenbeschermersgala in De Rode Hoed in Amsterdam. In totaal ruim 15.000 mensen hebben gestemd. De Lef in het Lab-prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschapper die zich op de meest bijzondere wijze heeft ingezet voor proefdieren. De organisatie is in handen van de Dierenbescherming in samenwerking met het Nationaal Kennis Centrum Alternatieven voor dierproeven (NKCA).