Om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit)) opgezet. Om de voortgang van het verbeterprogramma te volgen en tijdig bij te kunnen sturen is aan het NSL een monitoringprogramma verbonden. Uit de tweede NSL monitoringsronde “luchtkwaliteitprognoses voor 2011 en 2015”, blijkt dat op een beperkt aantal locaties overschrijdingen van de fijnstof- en stikstofdioxidenormen kunnen voorkomen. Op veel andere locaties liggen de concentraties daar net onder, dit vormt een risico voor het tijdig voldoen aan de grenswaardes.
Om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL (Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit)) opgezet. In dit programma werken de Rijksoverheid en decentrale overheden samen om te zorgen dat Nederland overal tijdig aan de grenswaarden voor fijn stof (PM10, 2011) en stikstofdioxide (NO2, 2015) zal voldoen. Om de voortgang van het verbeterprogramma te volgen en tijdig bij te kunnen sturen is aan het NSL een monitoringprogramma verbonden. Centraal onderdeel daarvan is een rekeninstrument waarvoor de overheden de brongegevens aanleveren. De daaruit volgende rekenresultaten zijn door het Bureau Monitoring (samenwerkingsverband RIVM en kenniscentrum InfoMil) samengevoegd in voorliggende voortgangsrapportage.
De berekeningen voor 2011 en 2015 laten zien dat de gemiddelde
concentratie stikstofdioxide en fijn stof waar de bevolking aan
wordt blootgesteld, tussen 2010 en 2015 daalt. Voor een groot deel
van Nederland liggen de berekende concentraties PM10 en
NO2 onder de
Europese grenswaarden.
Op een beperkt aantal locaties zijn nog overschrijdingen berekend.
De fijn stof-overschrijdingen komen hoofdzakelijk voor bij
veehouderijen en in een aantal industriële gebieden. Ook voor
stikstofdioxide worden voor 2015 nog overschrijdingen berekend,
deze komen hoofdzakelijk voor op locaties met veel verkeer en
worden mede veroorzaakt door tegenvallende emissiecijfers.
Met behulp van de in 2011 beschikbaar gekomen Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG) is geconstateerd dat in de Monitoringstool niet op alle voor blootstelling relevante locaties wordt getoetst. Hierdoor, en door de focus op overschrijdingslocaties, wordt het aantal overschrijdingen onderschat. Verder zijn dit jaar in een extra aanpassingsronde toetslocaties uit de berekeningen weggehaald zonder dat deze zijn vervangen door andere toetspunten. Dit leidt waarschijnlijk tot een verdere onderschatting van het aantal overschrijdingen in de huidige resultaten. In dit rapport worden aanbevelingen gedaan om bovenstaande punten in een volgende monitoringronde te verhelpen.
In de resultaten liggen de berekende concentraties voor 2011 en
2015 op veel locaties net onder de grenswaarde. Het aantal
overschrijdingen zal dan ook snel toenemen indien zich een geringe
tegenvaller in de vooronderstellingen voordoet. Daarnaast blijkt
dat er nog aanzienlijke onzekerheden bestaan in de huidige
resultaten. Een beter inzicht in de onzekerheden en een volledig
beeld van alle potentiële overschrijdingen kan de bruikbaarheid van
de monitoringsresultaten voor sturing van het NSL verbeteren.