Afgelopen weekend is in Zeeland een 17-jarig meisje overleden aan de complicaties van mazelen. Zij was niet gevaccineerd tegen deze infectieziekte. Sinds mei heerst een mazelenepidemie onder niet-gevaccineerden. In 1999/2000 was in Nederland de laatste mazelenepidemie. Toen zijn ruim 3.000 patiënten gemeld waarvan er 3 zijn overleden.

Tot nu toe zijn er 2016 patiënten met mazelen gemeld. Het werkelijk aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger omdat veel patiënten niet naar de huisarts gaan. In totaal zijn 121 patiënten opgenomen geweest in het ziekenhuis, waarvan 61 patiënten met een longontsteking en 1 patiënt met een hersenontsteking (encefalitis).
In gemeenten met een lage vaccinatiegraad (lager dan 90%) krijgen kinderen van 6 tot 14 maanden een extra vaccinatie tegen de mazelen aangeboden. Oudere kinderen tot en met 18 jaar die hun BMR bof, mazelen,rodehond (bof, mazelen,rodehond)-vaccinatie (bof, mazelen, rodehond) gemist hebben, kunnen deze alsnog via het consultatiebureau of de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) krijgen.

Mazelen

Mazelen is een zeer besmettelijke vlekjesziekte die wordt veroorzaakt door een virus. De ziekte begint plotseling met koorts, algemene malaise, hangerigheid, verkoudheid en hoesten. Enkele dagen tot een week daarna ontstaan de rode vlekjes.
Soms krijgen patiënten middenoorontsteking of longontsteking. Een weinig voorkomende complicatie is hersenontsteking. In zeldzame gevallen overlijden patiënten aan mazelen. Vaccinatie biedt goede bescherming tegen de ziekte.