Kinderen van 6 maanden tot en met 4 jaar krijgen de vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A, beter bekend als Mexicaanse griep, aangeboden. Dat heeft minister Klink maandag besloten op advies van de Gezondheidsraad. Door de vaccinatie tegen nieuwe griep, worden een aantal vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma uitgesteld.

De vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A is bestemd voor kinderen die geboren zijn ná 23 november 2004 en vóór 23 mei 2009. Om kinderen jonger dan 6 maanden (geboren op of ná 23 mei) te beschermen, krijgen hun huisgenoten vaccinatie aangeboden.

Omdat tussen de vaccinaties van het RVP Rijksvaccinatie programma (Rijksvaccinatie programma) en vaccinatie tegen de nieuwe griep een interval hoort te zitten, worden bepaalde RVP-vaccinaties uitgesteld. Kinderen die in aanmerking komen voor de nieuwe griepvaccinatie krijgen de inentingen die gewoonlijk op de leeftijd van 11 maanden, 14 maanden of 4 jaar worden gegeven, een paar maanden later.
De vaccinaties van baby’s bij 2, 3, en 4 maanden blijven gewoon doorgaan. Ook krijgen kinderen van moeders die het hepatitis B-virus bij zich dragen, net als anders hun eerste hepatitis B-vaccinatie vlak na de geboorte.

Hoewel RVP-vaccinaties worden uitgesteld, blijft de kans dat betreffende kinderen een RVP-ziekte oplopen klein. Dat komt door de vaccinaties die de kinderen op 2, 3 en 4 maanden kregen, de lage frequentie waarin infectieziekten voorkomen door langdurige vaccinatie en opgebouwde groepsimmuniteit. Het risico op het krijgen van Nieuwe Influenza is groter.  

Meer informatie vindt u onder 'Zie ook'.