Het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) online is door het RIVM geactualiseerd en is vanaf nu beschikbaar via Rivm.nl/nevo. NEVO-online 2013 bevat gegevens over de voedingskundige samenstelling van ruim 2150 voedingsmiddelen. Het gaat om voedingsmiddelen en gerechten die door veel Nederlanders regelmatig worden gegeten en een grote bijdrage leveren aan de voorziening van energie en voedingsstoffen.

Iedereen die zich bezighoudt met de samenstelling van voedingsmiddelen, dieetadvisering, voedingsvoorlichting, onderzoek of andere toepassingen kan gebruik maken van de NEVO gegevens.

Voedingsmiddelen

Sinds de vorige uitgave van NEVO-online in 2011 zijn er 142 nieuwe NEVO-codes toegevoegd. Er zijn 55 NEVO-codes verwijderd, omdat deze niet meer beschikbaar zijn op de Nederlandse markt.

Zout en vitamine K

Zout (natrium) staat momenteel sterk in de belangstelling. Veel producenten van voedingsmiddelen hebben het natriumgehalte in hun producten omlaag gebracht. In NEVO-online is daarom een groot aantal natriumgehaltes aangepast. Nieuw is de toevoeging van vitamine K. Vitamine K gegevens zijn beschikbaar voor de voedingsmiddelengroepen groenten, fruit, peulvruchten, melk en melkproducten. De overige productgroepen worden in de loop van de tijd verder aangevuld.

Enkele andere belangrijke aanpassingen in NEVO-online

  • het vetzuurpatroon van melk en melkproducten is aangepast;
  • jonge, jong belegen, belegen en oude kaas zijn opsplitst;
  • de samenstelling van de gemiddelde NEVO-codes (bijvoorbeeld ‘vleeswaren gemiddeld’) is opnieuw berekend volgens de innamegegevens van de Voedselconsumptiepeiling ( VCP Voedselconsumptiepeiling (Voedselconsumptiepeiling)) 2007-2010;
  • update margarines, halvarines en bak- en braadvetten;
  • update glutenvrije voedingsmiddelen;
  • het aantal op NEVO-online gepubliceerde afzonderlijke vetzuren is teruggebracht tot die vetzuren die ook worden meegerekend in optelling van verzadigde, enkelvoudig onverzadigde, meervoudig onverzadigde en transvetzuren.

Wilt u meer informatie over NEVO, ga naar Rivm.nl/nevo. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar nevo@rivm.nl.