Op 26 mei presenteerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het kader van de landelijke Hepatitisweek de nieuwe folder en poster van het vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen: mannen die seks hebben met mannen (MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen)), sekswerkers en druggebruikers. Folder en poster betreffen het verhoogde risico voor het oplopen van hepatitis B-infectie en de mogelijkheid van vaccinatie daartegen.

De materialen zijn te downloaden via de nieuwe toolkit binnen de website van het Loket Gezond Leven. De inhoud en de vormgeving van de materialen zijn samen met de uitvoeders van het programma bepaald.

Het vaccinatieprogramma hepatitis B-risicogroepen startte in 2002 in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en wordt sinds 2009 gecoördineerd door het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. In dit programma wordt samengewerkt met Dienst Justitiële Inrichtingen, GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) Nederland, Schorer, Soa Aids Nederland en het Trimbos-instituut. De GGD’en vaccineren de doelgroepen samen met regionale organisaties die de doelgroepen letterlijk ‘weten te vinden’.

Het vaccineren van MSM mannen die seks hebben met mannen (mannen die seks hebben met mannen), sekswerkers en drugsgebruikers vereist een specifieke aanpak. De doelgroep ervaart vaak een hoge drempel om naar de GGD te komen, daarom wordt er ook op locatie gevaccineerd, zoals homo-ontmoetingsplekken, gevangenissen, tippelzones en methadonposten. Deze specifieke doelgroepenbenadering heeft er mede toe geleid dat inmiddels 107.500 personen hebben een vaccinatie tegen hepatitis B ontvangen. De meeste hepatitis B-vaccinaties zijn gegeven aan MSM, gevolgd door drugsgebruikers en sekswerkers.

Hepatitis B is een leverontsteking die in sommige gevallen ernstig kan verlopen. Mensen kunnen besmet raken door onveilig seksueel contact of bloed-bloed-contact, zoals het delen van naalden bij intraveneus drugsgebruik.