Zondag 31 januari gaat de documentairefilm Sea Blind in première. Sea Blind gaat over de invloed van de zeescheepvaart op het klimaat, vooral in het poolgebied. Klimaatjournalist Bernice Notenboom maakte deze film, onder andere met medewerking van RIVM.

Zeeschepen stoten een flinke hoeveelheid stoffen uit. Door deze uitstoot verkleurt het ijs donker, waardoor het sneller smelt. De zeescheepvaart blijft bij klimaatverdragen echter meestal buiten schot. De film laat onder andere zien hoe het RIVM op de Noordzee luchtkwaliteitsmetingen doet aan boord van een schip. Er wordt gemeten met professionele apparatuur, maar ook met kleine goedkope "citizen science" apparaten zoals iSPEX Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone (Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone)

De première vindt plaats in de Maassilo te Rotterdam. Sea Blind wordt de komende maanden geprojecteerd op containerschepen, silo’s, kranen, zeilen en terminals in zes havenlocaties in Nederland. 

Wie kosteloos een projectie wil bijwonen, kan informatie vinden op www.seablind.org/aanmelden of een verzoek sturen naar mail@seablind.org. Naar verwachting zal deze film in het najaar van 2016 op televisie worden uitgezonden.