Donderdag 23 november jl mocht prof (professor).dr. H. van Steeg de Jennerpenning in ontvangst nemen voor zijn wetenschappelijk onderzoek op het gebied van life sciences voor het RIVM. Van Steeg ontving deze bijzondere erkenning uit handen van de directeur-generaal van het RIVM, André van der Zande. Ruim 30 jaar heeft Van Steeg op bijzondere wijze bijgedragen aan het life sciences onderzoek bij het RIVM. Met zijn wetenschappelijk onderzoek naar DNA (deoxyribonucleic acid) repair, veroudering en, meer recent, de biologische klok, heeft hij belangrijke onderliggende mechanismen ontrafeld die ten grondslag liggen aan gezondheidsproblemen bij de mens.
Hij heeft dit onderzoek in samenwerking met verschillende gerenommeerde onderzoeksgroepen in Nederland en buitenland geïnitieerd. En hij heeft hiermee binnen het RIVM de verbinding kunnen leggen tussen het moleculair biologisch onderzoek en de epidemiologie. Van Steeg heeft gedurende zijn loopbaan veelvuldig zijn onderzoeksresultaten gepubliceerd in hoog aangeschreven tijdschriften, waaronder Nature. Verscheidene promovendi zijn door hem opgeleid en begeleid naar succesvolle promoties.
Eminente bijdrage
Van Steeg heeft een groot aantal subsidies voor het RIVM life sciences onderzoek verworven. De belangrijkste betreft die voor het bijna 20 jaar lopende onderzoek naar veroudering dat met een consortium gefinancierd is door het National Institute of Health in de Verenigde Staten. Een uitzonderlijke prestatie. Hij heeft voor het RIVM een belangrijke strategische rol gespeeld bij het vormgeven van het strategische onderzoeksprogramma. Hiermee heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de positionering van het RIVM in de wetenschappelijke wereld. Het RIVM is Harry van Steeg grote dank verschuldigd voor zijn bijzondere verdiensten.
Jennerpenning
De Jennerpenning is een oorkonde met een bronzen plaquette, die uitgereikt wordt aan mensen die baanbrekend werk voor het RIVM hebben verricht. De Jennerpenning verbeeldt de Engelse arts Edward Jenner (17 mei 1749 - 26 januari 1823) die het door hem ontwikkelde pokkenvaccin op basis van koepokken toedient aan de achtjarige James Phibbs.