kinderen in actie voor schone lucht

Als kinderen zich bewust zijn van luchtverontreiniging, worden zij ambassadeurs voor schone lucht. Als zij een onderzoek uitvoeren, worden zij wetenschappers in de dop. Daarom ondersteunt het RIVM basisscholen die met leerlingen luchtkwaliteit willen meten. 

Lespakket voor junior burgerwetenschappers

Hoe schoon is de lucht die wij inademen? Kinderen doen zelf onderzoek. Het RIVM biedt lespakketten aan voor scholen. Hiermee kunnen leerlingen de luchtkwaliteit meten rondom hun school. Zo bouwen we aan een nieuwe generatie die werkt aan schone lucht.

Met het project CleanAir @School kunnen leerlingen de luchtkwaliteit meten rondom hun school. Hiervoor hangen de leerlingen speciale meetbuisjes van het RIVM op. Zo zie je waar de meeste vervuiling door uitlaatgassen zit. De meetresultaten van scholen uit 14 landen komen op een Europese CleanAir @School-kaart. In Zwolle en Apeldoorn zijn vier pilotscholen begonnen met meten.

Schoolklassen kunnen ook zelf fijnstofvangers maken om de luchtkwaliteit rond school te onderzoeken. We geven informatie voor scholen waarin beschreven staat hoe leerlingen zelf eenvoudig fijnstofvangers kunnen maken van karton en vaseline. De resultaten van de fijnstofvangers kunnen de leerlingen zelf op een Europese Clean-Air-for-All kaart zetten.

Samen meten aan luchtkwaliteit

De meetprojecten op scholen zijn onderdeel van het RIVM programma Samen meten aan luchtkwaliteit.  Met dit programma ondersteunen wij burgers, bedrijven en overheden die zelf het milieu willen meten. Door de opkomst van nieuwe technieken wordt dit steeds eenvoudiger. Samen bouwen we aan het milieumeetnet van de toekomst.