Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) staat op de shortlist voor de verkiezing van overheidsorganisatie van het jaar. Het RIVM en negen andere overheidsorganisaties zijn gekozen uit meer dan dertig organisaties die zijn genomineerd voor deze verkiezing. In september worden de drie finalisten bekend.

Een selectiecommissie bestaande uit het projectteam Verkiezing van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM), Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZKBinnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties), Handvestgroep Publiek Verantwoorden (HPVhumaan papillomavirus), ICTInformation and communication technology Uitvoeringsorganisatie (ICTU), Interprovinciaal Overleg (IPOInterprovinciaal Overleg), Unie van Waterschappen (UvW), Vereniging voor Bestuurskunde (VB) en Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNGVereniging Nederlandse Gemeenten) heeft in overleg met de jury de tien beste inzendingen aan de hand van de beoordelingscriteria geselecteerd.

Publiek en onderscheidend

Voorwaarde voor alle deelnemende organisaties is dat ze een publieke functie hebben en door publiek geld worden gefinancierd. Belangrijk criterium voor de prijs is het onderscheidend vermogen van de organisatie. Ook tellen indicatoren op het gebied van bedrijfsvoering, internet, metingen en managementrapportages.

Finalisten in september bekend

Op de shortlist van tien organisaties die vandaag uit alle inzendingen is gekozen, staan naast het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ook Rechtbank Rotterdam, Provincie Gelderland en gemeente Stichtse Vecht. Ook de Inspectie voor het Onderwijs, het Rijksvastgoedbedrijf, het Kadaster, verschillende gemeenten en waterschappen waren aangemeld voor de prijs en stonden op de longlist die vorige week bekend werd. In september zal de jury onder leiding van voorzitter Jan van Zanen de drie finalisten bekend maken. Op basis van pitches, programma’s voor de jury en werkbezoeken wordt vervolgens de winnaar van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2018 gekozen.