Vandaag is het Landelijke Luizendag en controleren veel scholen op hoofdluis. Ouders kunnen sinds zaterdag hoofdluis bij hun kinderen melden bij het RIVM. Tot nu toe hebben ruim 750 mensen melding gemaakt van hoofdluis bij hun kind(eren). Vanavond heeft het RIVM een vragenuurtje over hoofdluis op Twitter. Onze hoofdluisexperts beantwoorden tussen 19.30 en 20.30 uur vragen via @rivm met #luisthuis.

Eerste resultaten 

Het grootste aantal meldingen van kinderen met hoofdluis is in de groep van 8 tot 12 jaar (36%). Er zijn ook opvallend veel meldingen binnengekomen van kinderen op de middelbare school (21%). Ook in de leeftijdsgroep 4 tot 7 jaar zijn veel kinderen met hoofdluis gemeld (28%). Ouders melden vooral hoofdluis bij meisjes.  Van de 750 meldingen was  75% afkomstig van meisjes. De meeste mensen geven aan dat ze kiezen voor een behandeling waarbij ze zowel kammen als een antihoofdluismiddel gebruiken. Meestal is dit een middel op basis van dimeticon. Dit zijn de meest opvallende tussentijdse resultaten van het onderzoek ‘Luis thuis?’.

Luis thuis?

In het onderzoek ‘Luis thuis?’ kunnen mensen melden of hun kinderen  last hebben van hoofdluis.  Met dit onderzoek kan het RIVM nagaan of de huidige richtlijnen voor de bestrijding van hoofdluis passen bij de praktijk en indien nodig de voorlichting aanpassen. Het RIVM voert dit onderzoek uit in het kader van haar Strategisch Onderzoeksprogramma. Met dit programma werkt het RIVM aan expertiseontwikkeling en innovatieve onderzoeksprojecten.

Landelijke luizendag

Vandaag is het landelijke luizendag. Het idee van Luizendag is dat alle scholen op één dag de kinderen controleren. Als iedereen dat tegelijk doet en wanneer nodig tegelijkertijd behandeld wordt tegen hoofdluis, dan wordt het hoofdluisprobleem gezamenlijk goed aangepakt. Het Landelijk Steunpunt Hoofdluis vraagt daarom aan alle scholen om op deze dag de kinderen te controleren op hoofdluis.

Stel je vraag via Twitter

Wat is de snelste manier om van hoofdluis af te komen? Is het mogelijk om te voorkomen dat je kind hoofdluis krijgt? En moeten de knuffels nu wel of niet in de vriezer worden gestopt? Op woensdag 4 maart tussen 19.30 en 20.30 uur zitten experts van het RIVM klaar om vragen direct te beantwoorden. Mensen kunnen de vragen stellen via @RIVM met gebruik van #luisthuis.