Enkele foto’s van Nederland bij nacht, die astronaut André Kuipers vanuit het Internationaal Ruimte Station ISS nam, staan op de website Atlas Leefomgeving. Het RIVM verzorgt het onderdeel van deze website over nachtelijke verlichting.

De foto’s beslaan heel Nederland en laten duidelijk zien waar het licht vandaan komt. Kuipers nam de foto’s tijdens zijn tweede ruimtereis die vanaf december 2011 tot juli 2012 plaatsvond.

Doordat de afbeeldingen nu in de Atlas Leefomgeving staan, is het mogelijk om de informatie uit de foto’s te combineren met andere kaarten uit de Atlas, zoals wegenkaart, cultureel erfgoed, stilte gebieden, Natura2000-gebieden.

Sterrenhemel

Hiermee kan vastgesteld worden waar het licht vandaan komt. Dit is van belang bij het terugdringen van openbare verlichting in het kader van bijvoorbeeld energiebesparing. Ook kunnen de kaarten gebruikt worden om te zien waar in Nederland het nog donker is. Nachtelijke duisternis is nodig om de natuur te beschermen en om te kunnen genieten van een mooie sterrenhemel.

De nachtlichtfoto’s zijn onderdeel van het thema Licht in de Atlas Leefomgeving. Hieronder vallen ook satellietopnamen van lichtemissie en kaarten die de hemelhelderheid weergeven. Hemelhelderheid is de uitstraling van licht naar de hemel, waardoor de hemel boven bv natuurgebieden kan oplichten door lichtbronnen uit de omgeving.