Begin dit jaar heeft DNV een nieuwe versie van SAFETI-NL software application fire explosion toxic impact - nederland (software application fire explosion toxic impact - nederland), versie 6.7, opgeleverd. In deze versie is een aantal verbeteringen doorgevoerd op het gebied van de gebruikersvriendelijkheid. Ook zijn in deze versie enkele inhoudelijke wijzigingen overgenomen uit de wereldwijde release van SAFETI.

Voor deze inhoudelijke wijzigingen is een consequentieonderzoek uitgevoerd. De resultaten van het consequentieonderzoek waren voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu aanleiding ertoe te besluiten nog niet over te gaan op SAFETI-NL software application fire explosion toxic impact - nederland (software application fire explosion toxic impact - nederland) versie 6.7, maar versie 6.54 voorlopig te handhaven als voorgeschreven rekenpakket.

SAFETI-NL en Windows 7

SAFETI-NL 6.54 is niet ontwikkeld voor Windows 7, maar een groeiend aantal gebruikers past SAFETI-NL wel toe onder Windows 7. Er zijn twee bugs bekend bij het gebruik van versie 6.54 onder Windows 7.

DNV heeft opdracht gekregen om een nieuwe versie 6.54 van SAFETI-NL te maken, die volledig operationeel is onder Windows 7. Wij verwachten deze versie nog dit jaar te ontvangen en deze, na testen nog eind dit jaar, dan wel in januari 2013 te kunnen verspreiden.

Bekende bugs bij toepassing onder Windows 7

De bugs betreffen het aanmaken van een txt-bestand voor de licentie en een onverklaarbare wijziging in de RunRow factoren. Voor het aanmaken van een licentiebestand is een work-around beschikbaar, die al beschreven is in het FAQ frequently asked questions (frequently asked questions)-document.

Het probleem van de RunRow factoren is inmiddels verder onderzocht. Het blijkt dat de factoren in de RunRows voor de Dag en de Nacht op 0 kunnen komen te staan zonder tussenkomst van de gebruiker. De oorzaak is het gebruik van een komma als decimale scheidingsteken in plaats van een punt. Om het probleem op te lossen is het daarom vereist dat de gebruiker het decimale scheidingsteken wijzigt van een komma naar een punt.

Work around oplossing probleem RunRow factoren

Om het probleem op te lossen, kunt u het volgende doen:

  1. Sluit SAFETI-NL
  2. Open control panel "Configuratiescherm"
  3. Klik op "Klok, taal en regio"
  4. Klik op "De indeling voor datum, tijd of getallen wijzigen"
  5. Klik op venster "Land en taal"
  6. Klik in tab Notaties op button "Meer instellingen" onderin het scherm
  7. Verander het decimaalteken van komma naar dot.
  8. Klik op OK en OK om de vensters te sluiten.
  9. Herstart SAFETI-NL om te testen of de work around werkt.

Gebruikersbijeenkomst

In principe organiseert de helpdesk SAFETI-NL elk jaar een gebruikersbijeenkomst. In 2011 en 2012 zijn geen gebruikersbijeenkomsten georganiseerd, omdat er niet of nauwelijks nieuws was in de vorm van wijzigingen of vernieuwingen van rekenmethodieken of software. Bij voldoende belangstelling en aangedragen onderwerpen kunnen wij in het voorjaar van 2013 een bijeenkomst organiseren.

 

 

Als u op de hoogte gehouden wilt worden van nieuws en ontwikkelingen van SAFETI-NL, stuur dan een email naar safeti-nl@rivm.nl, dan voegen we u toe aan onze mailinglist.