Tabaksfabrikanten gebruiken in totaal 673 verschillende soorten additieven in tabaksproducten en per productsoort (sigaretten, sigaren en pijptabak) is een stijging te zien in het totaal aantal verschillende additieven. Dat blijkt uit een trendanalyse van tabaksproducten over de jaren 2010 tot en met 2013 door het RIVM.

Additieven kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze maken het tabaksproduct, dat giftig en verslavend is, namelijk aantrekkelijker om te consumeren. Bovendien kunnen verbrandingsproducten van de additieven giftig of verslavend zijn. De meest gebruikte additieven zijn smaakstoffen, zoals vanille en cacao, gevolgd door bevochtigers. Tabaksfabrikanten (en -importeurs) zijn wettelijk verplicht ieder jaar voor elk tabaksproduct alle additieven op te geven, inclusief de hoeveelheden, functies en gezondheidseffecten.

Sigaren

De stijging in het totaal aantal verschillende additieven is vooral te zien bij sigaren (20%) en pijptabak (40%). Daarnaast blijkt dat voor sommige sigaren dezelfde additieven worden gebruikt als voor sigaretten, met als doel om van sigaren een aantrekkelijker product te maken. In landen zoals de Verenigde Staten, Duitsland en China nemen deze zogenaamde “little cigars” in populariteit toe.

Verschillen tussen fabrikanten

Voor sigaretten verandert de samenstelling van additieven over de jaren heen niet zoveel; een bepaald merk sigaret blijft over de jaren heen qua additiefsamenstelling vrij constant. De additiefsamenstelling van sigaretten verschilt wel tussen grote en kleine fabrikanten. De bevochtiger propyleenglycol bijvoorbeeld wordt door kleine en grote fabrikanten in verschillende hoeveelheden toegevoegd.