Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen met de bacterie Bordetella pertussis. Sinds 1996 is er een duidelijke toename in het voorkomen van kinkhoest, waarbij het aantal meldingen per jaar in Nederland varieert tussen 2400 en 9300. Met name bij onbeschermde zuigelingen kan de ziekte zeer ernstig verlopen. Op dit moment is er een toename in het aantal gemelde patiënten met kinkhoest in Nederland: in 2012 zijn er tot en met 2 juni 5736 gevallen van kinkhoest gemeld.

Stijging
Het RIVM ziet elke 2 tot 3 jaar een piek in het aantal gemelde patiënten met kinkhoest. In het jaar 2008 was voor de laatste keer een piek in meldingen van kinkhoest te zien. De huidige toename is dus niet ongewoon. Wel lijkt de periode waarin de toename zich afspeelt verschoven ten opzichte van vorige pieken.

Meldingen kinkhoest per maand

De stijging doet zich voor in alle leeftijdscategorieën, maar is het sterkst bij kinderen vanaf 8 jaar. De meeste kinderen in deze leeftijd zijn tegen kinkhoest gevaccineerd. De kinkhoestbacterie heeft zich echter in de loop van de tijd zo aangepast dat het vaccin een minder goede bescherming geeft. Hoewel de vaccinatie waarschijnlijk geen volledige bescherming geeft, maakt het wel uit voor het verloop van de ziekte. Bij gevaccineerde mensen verloopt de ziekte veel milder dan bij ongevaccineerde mensen.

Ernst kinkhoest
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor niet of onvolledig gevaccineerde zuigelingen. Zuigelingen met kinkhoest worden meestal opgenomen in het ziekenhuis. De laatste 15 jaar zijn er in Nederland 8 zuigelingen aan kinkhoest overleden. Bij (jong)volwassenen verloopt de ziekte vaak minder heftig. Ook de typische verschijnselen van kinkhoest komen minder vaak voor, meestal is er alleen sprake van langdurig hoesten. Wel kunnen (jong)volwassenen onvolledig gevaccineerde zuigelingen besmetten. In gezinnen met onbeschermde zuigelingen is het daarom belangrijk bij hoestklachten van gezinsleden de huisarts te raadplegen.

Vaccinatie tegen kinkhoest
Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen alle zuigelingen een uitnodiging voor vaccinatie tegen kinkhoest. De vaccinatie bestaat uit een serie prikken waarbij bescherming opgebouwd wordt. Elke vaccinatie draagt bij aan bescherming en na 3 vaccinaties (gegeven tussen 2 tot 4 maanden) zijn kinderen beschermd tegen kinkhoest. De vervolgvaccinaties (11 maanden en 4 jaar) zorgen voor een langere bescherming.

Sinds 2005 krijgen kinderen een nieuw kinkhoestvaccin. Hierdoor is de bescherming tegen kinkhoest bij 1 tot 3 jarigen duidelijk verbeterd. De Gezondheidsraad zal dit jaar een aanvullend advies geven over de bestrijding van kinkhoest.