De afgelopen week ontving het RIVM 80 nieuwe meldingen van besmetting met Q-koorts. Net als in voorgaande jaren zijn er in de lente meer meldingen van Q-koorts. In 2009 zijn in totaal 228 patiënten met Q-koorts gemeld. Ondanks de genomen maatregelen komt de toename van het aantal meldingen niet onverwacht.

 Q-koorts wordt veroorzaakt door de bacterie Coxiella burnetii, die vooral voorkomt bij kleine herkauwers (onder andere geiten en schapen). De uitbraak in Nederland wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt door geiten. De bacterie veroorzaakt een abortusgolf onder de drachtige dieren. Hierbij komen veel Q-koorts bacteriën vrij. Mensen die vervolgens deze bacteriën inademen kunnen besmet raken. Vanaf vorig jaar worden in Nederland daarom verschillende maatregelen genomen, zoals verscherpte hygiënevoorschriften in de stallen. Bovendien worden geiten en schapen sinds vorige jaar gevaccineerd tegen Q-koorts.

De dieren worden gevaccineerd met een nieuw vaccin dat vanaf april dit jaar op grote schaal verkrijgbaar was. De geiten en schapen die vorig jaar al gedekt waren konden dan ook nog niet gevaccineerd worden. Wanneer de drachtige dieren met de bacterie besmet raken kan er een abortusstorm ontstaan waarbij grote hoeveelheden bacteriën vrijkomen. Daardoor kunnen mensen met de bacterie besmet raken. Daarom verwacht het RIVM dat dit jaar het effect van de vaccinatie beperkt zal zijn.

Meer informatie vindt u onder 'Zie ook'.