Dr. Hoang Hirschberg, werkzaam bij het RIVM, heeft promotieonderzoek gedaan naar drie alternatieven voor naaldinjecties. Haar conclusie is dat aan alle drie de alternatieven voor- en nadelen zitten en dat er niet per se één alternatief beter is dan de ander. Dankzij de vele nieuwe technologieën en de brede kennis op dit gebied zullen in de toekomst, zo verwacht Hirschberg, steeds betere en meer alternatieven voor de naaldinjectie beschikbaar komen.

Bionaaldjes

Het toedienen van het vaccin via zogenoemde bionaaldjes lijkt veelbelovend. Bionaaldjes zijn kleine holle naaldjes gemaakt van zetmeel, die wanneer ze met behulp van luchtdruk in de huid geschoten worden oplossen, waardoor het vaccin vrijkomt. Bionaaldjes hoeven niet koud te worden bewaard en het onderzoek toont aan dat vaccineren met deze methode dezelfde antistofrespons opwekt als met reguliere vaccinatie via naaldinjectie. Bovendien is het in enkele gevallen mogelijk om met deze methode minder antigeen te gebruiken. Ook is de bionaald al veilig in mensen getest. Het grootste nadeel is dat het vriesdrogen van het vaccin moeilijk en duur is.

Vloeistofjetinjector

Een andere methode waar Hirschberg naar gekeken heeft, is de vloeistofjetinjector. Het voordeel is dat dit gebeurt met dezelfde vloeistof die in een injectienaald wordt gebruikt. Daardoor is minder uitgebreid onderzoek naar de samenstelling van het vaccin nodig. Bij deze methode wordt de vloeistof naaldloos, onder hoge druk in of door de huid gespoten.

Micronaaldjes

De methode waarbij de huid met micronaaldjes wordt voorbehandeld, waarna het vaccin met een pleister wordt aangebracht, is het minst ver ontwikkeld. Bij deze methode was er minder aanmaak van antilichamen dan bij reguliere vaccinatie. Het voordeel van deze toedieningswijze is dat het geheel pijnloos is.

Hirschberg heeft dit onderzoek onafhankelijk van het RIVM uitgevoerd in opdracht van het voormalige NVI Netherlands Vaccine Institute (Netherlands Vaccine Institute) (Nederlands Vaccin Instituut) en in samenwerking met de Universiteit Leiden.