Veel dokters en diëtisten denken dat mensen die tijdens een eet- en beweegprogramma veel afvallen na afloop relatief meer aankomen dan mensen die minder gewicht verliezen. Hoe meer kilo’s iemand afvalt, des te meer hij relatief gezien aankomt als het programma is afgelopen, is de gedachte. Onderzoek van het RIVM ontkracht deze gedachte: het is juist aan te bevelen zoveel mogelijk kilo’s kwijt te raken, mits dit op een verantwoorde manier gebeurt.

Mensen met overgewicht kunnen gewicht verliezen door het volgen van een programma waarin zij onder begeleiding van een arts of diëtist hun eet- en beweegpatroon aanpassen. Literatuuronderzoek van het RIVM laat zien dat mensen gemiddeld 54% van het gewichtsverlies behouden in het eerste jaar na afloop van het leefstijlprogramma dat zij volgden. Dit staat los van de hoeveelheid die men tijdens het programma afvalt. Iemand die bijvoorbeeld 5 kilo afvalt, behoudt in het jaar na het volgen van het programma nog 2,5 kg kilogram (kilogram) van het gewichtsverlies en iemand die 10 kilo afvalt, behoudt daarvan nog 5 kilo. Als het op een verantwoorde manier gebeurt dan is er volgens dit RIVM onderzoek dus niks op tegen om tijdens begeleide leefstijlprogramma’s zoveel mogelijk gewicht te verliezen.

Voor dit onderzoek zijn 22 leefstijlprogramma’s voor mensen met overgewicht geëvalueerd. Deze programma’s bestonden allemaal uit zowel een beweeg- als een dieetcomponent en duurden gemiddeld tien maanden. Het behoud van het gewichtsverlies werd na een jaar bekeken. In dat jaar vond geen begeleiding meer plaats.

Het onderzoek wordt gepresenteerd aan de internationale media tijdens het International Congress of Obesity (ICO) in Stockholm op 12 juli 2010.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie: 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met RIVM Persvoorlichting, Toon van Wijk, 030 274 22 38.