Het vernieuwde bevolkingsonderzoek is gestart. Vanaf 23 januari worden de eerste uitnodigingsbrieven van het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gestuurd naar vrouwen in de regio’s Haaglanden, Rotterdam Rijnmond, Zeeland en Midden en West-Brabant. Het bevolkingsonderzoek wordt gefaseerd ingevoerd, vrouwen in Noord Nederland ontvangen in maart een uitnodiging. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat het onderzoek van het uitstrijkje in het laboratorium anders is. Het uitstrijkje wordt nu eerst getest op het humaan papillomavirus (HPV (humaan papillomavirus)). Alleen als HPV gevonden wordt, wordt hetzelfde uitstrijkje in het laboratorium beoordeeld op afwijkende cellen. Een andere verandering is dat vrouwen – als ze dit willen – gebruik kunnen maken van een zelfafnameset waarmee ze zelf thuis vaginaal materiaal af kunnen nemen.
Nynke van der Veen, programmaleider vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. ‘Partijen die betrokken waren bij het “oude” bevolkingsonderzoek hebben met veel inzet zorggedragen voor de afronding van het “oude” bevolkingsonderzoek. Vanaf 2014 zijn de voorbereidingen gestart van het vernieuwde bevolkingsonderzoek. De start van het vernieuwde bevolkingsonderzoek is een mijlpaal waar alle betrokken partijen hard aan hebben gewerkt. We zijn er klaar voor!
Wat verandert er?
Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden nog steeds uitgenodigd voor een uitstrijkje. Een van de belangrijkste veranderingen is dat het onderzoek van het uitstrijkje in het laboratorium anders is. Het uitstrijkje wordt nu eerst getest op het humaan papillomavirus (HPV (humaan papillomavirus)). Alleen als HPV gevonden wordt, wordt hetzelfde uitstrijkje in het laboratorium beoordeeld op afwijkende cellen. De nieuwe manier van testen is beter. Hierdoor kunnen we bij nog meer vrouwen ontdekken of zij een verhoogd risico hebben op baarmoederhalskanker.
Een andere verandering is dat vrouwen ook kunnen meedoen met de zelfafnameset. Hiermee neemt de vrouw zelf thuis vaginaal materiaal af en stuurt dit op naar het laboratorium waar het wordt getest op HPV. Met de zelfafnameset hopen we de drempel om deel te nemen verder te verlagen. Meer weten over de veranderingen? Bekijk de video 'Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker'.
Gezondheidswinst
Elk jaar krijgen ongeveer 700 vrouwen baarmoederhalskanker. Jaarlijks overlijden er ruim 200 vrouwen aan deze ziekte. Meedoen aan het bevolkingsonderzoek verkleint de kans om te overlijden aan baarmoederhalskanker. Zonder bevolkingsonderzoek zouden ongeveer 400 vrouwen per jaar overlijden aan baarmoederhalskanker. Door de vernieuwing in het bevolkingsonderzoek baarmoederhals¬kanker is de verwachting dat jaarlijks 100 gevallen van baarmoederhalskanker en 35 sterfgevallen extra worden voorkomen.
Voorbereiding
Op 18 oktober 2013 heeft minister Schippers van VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) besloten het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker te vernieuwen. Het Centrum voor Bevolkingsonderzoek is daarna samen met alle relevante partijen gestart met de voorbereiding van deze vernieuwing. Het bevolkingsonderzoek is veranderd op alle fronten, waaronder de test, het proces, de organisatie, de ICT (Informatie- en communicatietechnologie ), de kwaliteit en de communicatie.
Vernieuwd bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
In deze korte film wordt uitgelegd wat de vernieuwingen zijn van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker.