De geüpdatete iSPEX Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone (Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone)-app is nu verkrijgbaar in de App Store. In de update van de app is een aantal kinderziektes opgelost dat bij testmetingen met blauwe luchten in de afgelopen weken aan het licht kwam, vooral ook dankzij meer dan 1.600 spontane testmetingen van deelnemers, die al veel waardevolle data opleverden.

Deelnemers die de app al geïnstalleerd hebben, kunnen via de App Store een update krijgen. Het is ook mogelijk de app te updaten door de volgende link te openen op de telefoon.

De meting zal met de update van de app eenvoudiger kunnen worden uitgevoerd. Er is een nieuw filmpje beschikbaar waarop de meting wordt voorgedaan en uitgelegd.

Nederlandse weer veranderlijk

Alle ruim 9.000 iSPEX Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone (Spectropolarimeter for Planetary EXploration add on to iPhone)-deelnemers hebben vandaag een e-mail gekregen met informatie over de meetdag: die wordt gehouden zodra er een dag met onbewolkt en zonnig weer is. Tussen de aankondiging van de meetdag en de meetdag zelf zit 48 uur. De meetdag langer van tevoren uitroepen is helaas niet mogelijk: het Nederlandse weer is daarvoor te veranderlijk.

Indien het Nederlandse weer roet in het eten gooit en we in juni geen onbewolkte, zonnige dag krijgen, dan is een meetdag toch nog mogelijk. Een alternatief is om te meten op een dag met iets minder ideale omstandigheden, en in september een massale meting te houden.

Mogelijk een vervolgmeetdag

Ook als de nationale meetdag wél bij een strakblauwe hemel kan plaatsvinden, komt er, afhankelijk van de uiteindelijke resultaten, mogelijk een vervolgmeetdag. Iedereen wordt daarom verzocht het iSPEX-opzetstukje te bewaren!

Academische Jaarprijs

iSPEX won in oktober 2012 de Academische Jaarprijs en met het prijzengeld konden 10.000 iSPEX-opzetstukjes worden geproduceerd en verspreid, om zo een uniek citizen science-experiment voor Nederland mogelijk te maken.