De beet van een teek kan een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt.Huisartsen hebben in 2009 bij circa 22.000 mensen in Nederland een rode ringvormige uitslag op de huid vastgesteld, het eerste teken van de ziekte van Lyme. Dat zijn 5.000 mensen meer dan in 2005. Ook het aantal mensen dat de huisarts heeft bezocht vanwege een tekenbeet is toegenomen. Daarmee wordt de stijgende trend voortgezet. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van het RIVM naar het vóórkomen van de ziekte van Lyme in de huisartsenpraktijk. De resultaten worden bekend gemaakt in het kader van de Week van de Teek die vandaag start.

Onderzoek bij huisartsen

In december 2009 zijn ruim 9.000 huisartsen aangeschreven, van wie de helft aan het onderzoek meedeed. Daarmee is informatie verkregen over ongeveer 65 procent van de Nederlanders die bij een huisartsenpraktijk zijn ingeschreven.

Alert op tekenbeten

Omdat het tekenseizoen weer begint, is het belangrijk om alert te zijn op een tekenbeet. Dat kan door je kleding en lichaam te controleren op teken nadat je bijvoorbeeld in het bos, een tuin of een park bent geweest. Als je een teek op je huid ontdekt, moet deze zo snel mogelijk verwijderd worden met een puntig pincet of een tekentang. Als de teek binnen 24 uur wordt verwijderd, is de kans op besmetting met de bacterie zeer klein. Als er rond de plaats van een tekenbeet een rode cirkel ontstaat, die binnen een paar dagen groter wordt, moet je direct contact opnemen met je huisarts.

Om aandacht voor te vragen voor teken en de ziekte van Lyme, start op 29 maart de Week van de Teek. Bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) is dan een folder verkrijgbaar over de ziekte van Lyme en de preventie.

Ziekte van Lyme

De bacterie Borrelia burgdorferi veroorzaakt de ziekte van Lyme. Deze bacterie kan worden overgedragen via een beet van een besmette teek. Als de bacterie wordt overgedragen, veroorzaakt de infectie binnen een week of drie in de meeste gevallen een erythema migrans rond de plek van de beet: een rode, ringvormige huiduitslag die binnen een paar dagen groter wordt, en soms ook griepachtige verschijnselen geeft. Een onbehandelde infectie kan chronisch worden, waarbij men last kan krijgen van het zenuwstelsel, gewrichten, huidaandoeningen of hartritmestoornissen.

De ziekte wordt behandeld met een kuur van antibiotica. Hoe eerder dit gebeurt, hoe beter en sneller het resultaat. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Ook huisdieren kunnen ziek worden na een tekenbeet, maar de ziekte wordt niet overgedragen van (huis)dier op mens.

Uit eerdere gegevens was al gebleken dat jaarlijks naar schatting ruim een miljoen Nederlanders een tekenbeet oploopt.


Meer informatie vindt u onder 'Zie ook'.