De zonkracht bereikt de komende dagen zomerse waardes. Dit kan snel leiden tot verbranding van de huid, aldus het RIVM. Gisteren was de maximale zonkracht in Bilthoven 5.2. Dat was de eerste maal dit jaar dat de zonkracht de waarde vijf overschreed.

Mogelijk haalt de zonkracht vandaag of morgen de waarde zes (zie actuele zonkracht). Dat is een zomerse waarde die in de afgelopen tien jaar zo vroeg in het seizoen niet eerder werd gehaald. Met een nog niet aan de zon gewende en gevoelige huid kan deze zonkracht makkelijk leiden tot zonnebrand. Hoewel enige zonblootstelling goed is voor de aanmaak van vitamine D kan een onbeschermde blootstelling van meer dan twintig minuten bij zonkracht 5 al leiden tot zonnebrand bij een zongevoelige huid. Zonnebrand en langdurige zonblootstelling dragen bij aan de kans op het krijgen van huidkanker.

De belangrijkste factoren die de zonkracht bepalen zijn: de hoogte van de zon aan de hemel, de dikte van de ozonkolom in de atmosfeer en de bewolking. In deze periode neemt de zonkracht toe door de hogere zonnestand. Een relatief dunne ozonlaag zorgt samen met een wolkenloze hemel voor extra zonkracht.
Het RIVM voert in Bilthoven om de twaalf minuten een zonkrachtmeting uit. De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette straling die het aardoppervlak bereikt.