Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Pre- en neonatalescreening

Jaargang 8, Nummer 2 / 24 maart 2015

Gebruik andere injectienaalden in bevolkingsonderzoek PSIE
Naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag op 23 maart over de veiligheid van injectienaalden adviseert het RIVM, na overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg (IGZ), uit voorzorg de injectienaald van het merk Terumo voorlopig niet te gebruiken bij de uitvoering van het bevolkingsonderzoek PSIE (Prenatale Screening op infectieziekten en Erytrocytenimmunisatie). De IGZ doet onderzoek naar de injectienaalden.

Injectienaalden van het merk Terumo worden in het kader van het bevolkingsonderzoek PSIE meegeleverd voor toedieningen aan Rhesus D-negatieve zwangeren met een RhD-positief kind en kinderen van HBsAg-positieve zwangeren.

Het betreft alleen de volgende producten:
* anti-Rhesus (D)-immunoglobuline van de leverancier CSL Behring, onder de naam Rhophylac 200 (1000 IE). RhedQuin van Sanquin wordt zonder naald geleverd.
* HBVaxPro (5 ug/0,5 ml)
* Engerix-B Junior (10 ug/0,5 ml).

De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt op dit moment of er daadwerkelijk problemen zijn met deze injectienaalden. Uit voorzorg adviseert het RIVM om - in afwachting van de onderzoeksresultaten - deze en andere toedieningen (zoals HBIg en RhedQuin) uit te voeren met naalden van een andere fabrikant dan Terumo.

Voor de toedieningen in het kader van het bevolkingsonderzoek PSIE geldt dat de tijdigheid van groot belang is. Anti-D moet toegediend worden binnen 48 uur na de bevalling. Het HepB-vaccin moet toegediend worden uiterlijk binnen 48 uur na de geboorte.

De komende dagen zullen we nadere informatie verstrekken. We adviseren u de berichtgeving via de RIVM-website in de gaten te houden.

Zie: www.rivm.nl en
www.rivm.nl/bloedonderzoek-zwangeren/professionals.