Jaargang 2, Nummer 1 / maart 2016
Nieuwsbrief Bureau Biosecurity
Jaargang 2, Nummer 1 / maart 2016


Inhoud
- Biosecurity Kennisdag 2016
- Uitgelicht: Gene Drives en dual-use
- Internationaal: Biosecurity tekstboek
Biosecurity Kennisdag 2016
Blok donderdag 27 oktober vast in uw agenda! Op deze dag vindt de derde Biosecurity Kennisdag plaats. Bureau Biosecurity denkt na over invulling van deze dag en maakt hierbij gebruik van de evaluatie van de netwerkdag van vorig jaar. Via de deze link link kunt u een samenvatting van de evaluatie bekijken.
Heeft u suggesties voor invulling van de Kennisdag, neem dan contact op met Bureau Biosecurity.
Uitgelicht: Gene Drives en dual-use
Naar aanleiding van een brandbrief brandbrief van 26 wetenschappers over de risico’s van 'gene drives' in het tijdschrift Science, heeft het RIVM in opdracht van het ministerie van Infrastructuur een Milieu een rapport opgesteld. Op 8 februari 2016 heeft de staatsecretaris van IenM het RIVM briefrapport naar de Tweede Kamer gestuurd. Een 'gene drive' is een type genetische modificatie die als speciale eigenschap heeft dat deze zich snel en irreversibel kunnen verspreiden door populaties van organismen. Deze nieuwe techniek is mogelijk gemaakt door de toepassing van zogenaamde CRISPR-Cas9 eiwitten, die genetische modificaties in dieren en planten makkelijker maken. Het RIVM heeft onderzocht hoe 'gene drives' vallen binnen de nationale GGO regelgeving, en met dit rapport adviseert het RIVM hoe om te gaan met deze nieuwe innovatieve technologie. In de VS worden 'gene drives' aangeduid als een potentiele dual-use technologie.
Lees meer
Internationaal: Biosecurity tekstboek Bradford University
Tijdens de Biosecurity Netwerkdag van 2015 heeft prof. Malcolm Dando verteld over het biosecurity tekstboek: ' Preventing Biological Threats: What You Can Do '. Dit tekstboek is door de Universiteit van Bradford (Verenigd Koninkrijk) gelanceerd bij de bijeenkomst van het Biologisch Wapen Verdrag (BWC) in Genève in december 2015. Het tekstboek is bedoeld als didactisch materiaal voor onderwijsinstellingen met als primaire doelgroep studenten in de levenswetenschappen. Het boek behandelt ethische, politieke en beleidsmatige aspecten van bioveiligheidsrisico's die bij de ontwikkelingen van levenswetenschappelijk onderzoek horen. Bureau Biosecurity was betrokken bij de review van het boek en heeft input gegeven op alle hoofdstukken.
Het boek is via deze link (link koppelen!) gratis te downloaden. Tevens vindt u hier een educatie handboek getiteld 'Biological Security Education Handbook: The Power of Team-Based Learning'.
Lees meer

Colofon

Redactie
Redactie: Bureau Biosecurity
Telefoonnummer: 030-2743120
E-mail: biosecurity@rivm.nl
www.bureaubiosecurity.nl

Abonneren
Om uw e-mailadres te wijzigen, u aan of af te melden of de nieuwsbrief online te raadplegen klik hier.


Deze nieuwsbrief is gegenereerd uit een automatisch systeem. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de redactie.