Jaargang 2, Nummer 4 / september 2016
Nieuwsbrief Bureau Biosecurity
Jaargang 2, Nummer 4 / september 2016


Inhoud
- Column burgemeester Aboutaleb
- Biosecurity Kennisdag 27 oktober 2016
- Symposium 'Bouwen aan biosecurity'
- Nieuws over de BTWC
- Nieuw bewijs antraxincident Sovjet Unie 1979
Veiligheid door samenwerking; column door burgemeester Aboutaleb
Voor het eerst hebben wij een gastcolumnist in onze Biosecurity Nieuwsbrief: Ahmed Aboutaleb. De heer Aboutaleb is burgemeester van Rotterdam en tevens de voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. In zijn column beschrijft hij de noodzaak van de dialoog tussen hulpdiensten en laboratoria om te zorgen voor goede afstemming van de respons, en voor het minimaliseren van veiligheids- en gezondheidsrisico's.
Lees meer
Biosecurity Kennisdag 2016
Op donderdag 27 oktober 2016 organiseert Bureau Biosecurity voor de derde keer de Biosecurity Kennisdag. Aan de hand van een informatief ochtenddeel en een interactief middagdeel, bieden we gelegenheid tot het opdoen van informatie, het delen van informatie en het actief netwerken! U kunt zich nu al aanmelden. U ontvangt binnenkort een e–mail met meer informatie.
Lees meer
Symposium 'Bouwen aan biosecurity'
Op woensdag 5 oktober van 13.00–17.00 vindt het symposium 'Bouwen aan biosecurity' plaats in het Trippenhuis (Kloveniersburgwal 29) in Amsterdam. Het symposium wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en Bureau Biosecurity, en gaat in op dual-use-afwegingen in de onderzoeksketen: van subsidieaanvraag tot publicatie.
Lees meer
Nieuws over de BTWC
Eens in de vijf jaar wordt het Biologische en Toxine Wapen Verdrag (BTWC) gereviewed door alle verdragspartijen tijdens een toetsingsconferentie. Dit wordt voorbereid door het 'voorbereidend comité', dat van 8–12 augustus plaatsvond in Genève. Bureau Biosecurity was aanwezig bij het voorbereidend comité als lid van Nederlandse delegatie van de overheid. Onderwerpen die hierbij aan bod kwamen zijn onder andere biosecurity, dual-use en ontwikkelingen in science and technology.
Lees meer
Nieuw bewijs antraxincident Sovjet Unie 1979
Verontreinigd vlees zou volgens de officiële lezingen de oorzaak zijn van de miltvuuruitbraak in Rusland in 1979. Maar waarschijnlijker is dat de antrax uit een geheime fabriek voor ontwikkeling van biologische wapens was ontsnapt. 37 Jaar later hebben wetenschappers uit weefsels van twee slachtoffers antrax DNA geïsoleerd en in kaart gebracht.
Lees meer

Colofon

Redactie
Redactie: Bureau Biosecurity
Telefoonnummer: 030-2743120
E-mail: biosecurity@rivm.nl
www.bureaubiosecurity.nl

Abonneren
Om uw e-mailadres te wijzigen, u aan of af te melden of de nieuwsbrief online te raadplegen klik hier.


Deze nieuwsbrief is gegenereerd uit een automatisch systeem. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de redactie.