Jaargang 3, Nummer 1 / maart 2017
Nieuwsbrief Bureau Biosecurity
Jaargang 3, Nummer 1 / maart 2017


Inhoud
- Biosecurity kennisdag 2017
- Bureau Biosecurity tijdens de EBSA
- Biological Security Threats
- Leestip: Ken Alibek's 'Biohazard'
Biosecurity kennisdag 2017
De datum voor biosecurity kennisdag 2017 ligt vast op donderdag 2 november 2017. Net als afgelopen jaren zal deze bijeenkomst plaatsvinden in het Mercure hotel in Amersfoort.
In de evaluatie van de kennisdag van 2016 zijn al suggesties gedaan voor onderwerpen voor dit jaar. Om een indruk te krijgen welke onderwerpen het meest aanspreken vragen we u
om (anoniem) een korte vragenlijst in te vullen. Het invullen van de enquête kost slechts enkele minuten tijd. Met behulp van uw input stellen wij een programma samen dat aansluit bij uw verwachtingen.
Link naar de vragenlijst.
Bureau Biosecurity tijdens de EBSA
Net als afgelopen jaren zullen ook dit jaar medewerkers van Bureau Biosecurity actief aanwezig zijn tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Biosafety Association (EBSA). Bureau biosecurity organiseert samen met een biosecurity expert van Public Health England een preconference course over biosecurity. Deze cursus is gericht op het vergroten van biosecurity bewustwording. Het doel is dat deelnemers na afloop van de cursus voldoende bagage hebben om binnen hun eigen organisatie biosecurity onder de aandacht te brengen en weten hoe ze biosecurity naar een hoger niveau kunnen tillen.
Naast de preconference course komt Bureau Biosecurity ook in actie tijdens een break-out sessie. Samen met een collega van het Deense Centre for Biosecurity and Biopreparedness vindt er een discussie plaats over Dual-Use Research of Concern (DURC)/ Gain of Function (GOF) research, waarbij een bottom up aanpak (zoals in Nederland) wordt uitgezet tegen een top down aanpak (zoals in Denemarken het geval is).
Via deze link gaat u direct naar de website van de EBSA.
Biological Security Threats
Eind 2016 heeft het Deense Centre for Biosecurity and Biopreparedness (CBB) een publicatie uitgebracht over de huidige situatie van biologische dreigingen. In het stuk wordt ook een gedetailleerd overzicht gegeven van de historie van bioterrorisme, variƫrend van het vroegere biologische wapenprogramma in de Sovjet Unie tot aan de dreiging van ISIS. De invloed van nieuwe technologische ontwikkelingen komen ook aan de orde, zoals synthetische biologie, CRISPR-Cas en het H5N1 gain-of-function onderzoek. Het CBB geeft door de hele publicatie haar visie op elk onderwerp en concludeert dat de kans op een grote bioterroristische aanval relatief klein is, maar dat de impact wel groot kan zijn. Internationale samenwerking is van belang om toenemende dreiging van bioterrorisme te voorkomen. Bureau Biosecurity heeft nauwe contacten met het CBB, maar ook met andere Europese partners om biosecurity internationaal te verstevigen.
Lees meer
Leestip: Ken Alibek's 'Biohazard'
In de Rusissche 'Biopreparat' faciliteiten werd door man en macht gewerkt aan het geschikt maken van verschillende pathogenen voor inzet als biowapen. Anthrax, pokken, ebola, het waren slechts enkele agentia die de Russen tot hun arsenaal wilden rekenen.
Ken Alibek was één van de experts op dit gebied en verantwoordelijk voor een deel van het wapenontwikkelingsprogramma. Zijn boek geeft een unieke inkijk in een verborgen wereld waarin Russische wetenschappers, met gevaar voor eigen leven, aan de meest dodelijke biologische wapens werkten.

Colofon

Redactie
Redactie: Bureau Biosecurity
Telefoonnummer: 030-2743120
E-mail: biosecurity@rivm.nl
www.bureaubiosecurity.nl

Abonneren
Om uw e-mailadres te wijzigen, u aan of af te melden of de nieuwsbrief online te raadplegen klik hier.


Deze nieuwsbrief is gegenereerd uit een automatisch systeem. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de redactie.