Jaargang 3, Nummer 3 / augustus 2017
Nieuwsbrief Bureau Biosecurity
Jaargang 3, Nummer 3 / augustus 2017


Inhoud
Biosecurity Kennisdag 2017
Cybersecurity voor de reizende onderzoeker
Pandemic
Biosecurity Kennisdag 2017
Over twee maanden staat op donderdag 2 november de Biosecurity Kennisdag geagendeerd! Dat betekent dat we hard aan het werk zijn om een boeiend en afwisselend programma samen te stellen. In de ochtend starten we plenair: we blikken terug op het afgelopen jaar, geven het woord aan een beleidsmaker uit Den Haag , bespreken een biosafety/biosecurity-incident en we sluiten de ochtend af met 'De BioRisk Professional in de praktijk'. Na de lunch volgen er twee workshoprondes waarbij de volgende onderwerpen aan bod komen: een eerste stap naar cultuurverandering, kennis- en informatiebeveiliging, transport, export en import, personeelsbeveiliging en hoe ga je om met worst case scenario's?

Heeft u interesse? Reserveer dan alvast donderdag 2 november in uw agenda. Binnenkort ontvangt u een mail met het volledige programma en de link om uzelf en uw collega's aan te melden. Net als voorgaande jaren vindt de Biosecurity Kennisdag plaats in het Mercure hotel in Amersfoort.
Lees meer
Cybersecurity voor de reizende onderzoeker
Hoe veilig is jouw data als je op reis bent? Wetenschappers moeten hun eigen werk beschermen om te voorkomen dat gevoelige data of intellectuele eigendommen in onbevoegde handen vallen. In Nature beschrijft Brain Owens wat onderzoekers kunnen doen om hun data veilig te houden op reis. Hoewel het type data en mogelijke 'dreigingen' waaraan wetenschappers kunnen worden blootgesteld bepalen welke maatregelen exact noodzakelijk zijn, is het altijd aan te raden om data-encryptie toe te passen, gegevensdragers geen seconde uit het oog te verliezen (of liever helemaal niet mee te nemen en op afstand in te loggen indien nodig) en gebruik te maken van een virtual private network (VPN) verbinding, zodat onveilige netwerken toch (relatief) veilig gebruikt kunnen worden.

Link naar de publicatie in Nature.
Lees meer
Pandemic
"Do you have what it takes to save humanity? As skilled members of a disease-fighting team, you must keep four deadly diseases at bay while discovering their cure."

In veel bordspellen spelen spelers tégen elkaar, en het is vaak zo dat als er één wint, de ander verliest. Maar er bestaan ook cooperative games, waarin spelers moeten samenwerken om te winnen. Pandemic is een bordspel waarin spelers gezamenlijk de mensheid moeten redden van infectieziekten. De spelers vervullen verschillende, maar vooral complementaire rollen (arts, onderzoeker, quarantaine specialist, projectleider), en samen proberen ze de ziektes te bestrijden, terwijl de infecties zich langzaamaan over de hele wereld verspreiden.
Het spel is niet alleen spannend, maar illustreert uitstekend hoe cruciaal samenwerking is wanneer er een gemeenschappelijke tegenstander is; een om zich heen slaande infectieziekte.

Colofon

Redactie
Redactie: Bureau Biosecurity
Telefoonnummer: 030-2743120
E-mail: biosecurity@rivm.nl
www.bureaubiosecurity.nl

Abonneren
Om uw e-mailadres te wijzigen, u aan of af te melden of de nieuwsbrief online te raadplegen klik hier.


Deze nieuwsbrief is gegenereerd uit een automatisch systeem. Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de redactie.