Alienke Wijmenga-Monsuur (1978) is senior (wetenschappelijk) medewerker klinisch onderzoek bij de afdeling Klinische immunologie (KIM) binnen het Centrum voor Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (IIV Immunologie van Infectieziekten en Vaccins (Immunologie van Infectieziekten en Vaccins)). Afhankelijk van de vraag werkt ze als hoofdonderzoeker, projectleider of studiecoördinator aan het opzetten en coördineren van de klinische onderzoeken en binnen het Klinisch Expertise Centrum (KEC) werkt ze mee aan het adviseren over mensgebonden onderzoek.

Alienke Wijmenga-Monsuur
Onderzoek moet goed en betrouwbaar worden uitgevoerd. Wat kan beter en minder complex? En hoe zorgen we dat het onderzoek en de uitkomst begrijpelijk is voor deelnemers. Dat is een grote, maar belangrijke uitdaging.

Klinisch onderzoek doe je samen. Van idee tot opzet, regelgeving, uitvoering (vragenlijsten, huisbezoeken of zelfafnames), verwerking van samples, onderzoek op het lab en analyse en rapportage in publicaties, rapporten (en bij geneesmiddelen studies rapportage in EudraCT/CTIS) zijn veel mensen betrokken. Hiervoor werkt ze binnen de afdeling samen met de studiecoördinatoren, datamanagers en studiekamer medewerkers aan het opzetten en uitvoeren van klinische studies. Buiten de afdeling/centrum werkt ze samen met andere projectleiders en (hoofd)onderzoekers en de klinische lab coördinator(en).

Op dit moment werkt ze aan de volgende projecten:

  • Projectleider/hoofdonderzoeker van het IIVAC onderzoek (corona vaccinatie onderzoek onder 5-60 jarigen)
  • Studiecoördinator bij het PIENTER Corona onderzoek (onderzoek naar de immuniteit van de Nederlandse bevolking tegen het coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome (severe acute respiratory syndrome)-CoV coronavirus (coronavirus)-2) dat COVID-19 veroorzaakt)
  • Projectleider OKIDOKI onderzoeken (pneumokokkendragerschap onderzoek onder kinderen van 24 maanden oud en hun ouders)

Achtergrond

Na haar studie biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Utrecht (2002) promoveerde ze in 2007 aan de Universiteit van Utrecht op onderzoek naar de genetica van Coeliakie. Hier vond ze het 2e gen ooit dat betrokken was bij Coeliakie, maar ook een link had met andere auto-immuunziekten. Haar interesse in goed gestructureerd opzetten en uitvoeren van klinische studies was groter dan de vraag hoe dit gen betrokken was bij auto-immuniteit. Dit leidde ertoe dat ze op het snijvlak van wetenschap en klinisch onderzoek wilde werken. In 2007 startte ze als wetenschappelijk medewerker klinisch onderzoek bij het Nederlands Vaccin Instituut en ging later mee naar het RIVM.

Expertise

  • Mensgebonden onderzoek (klinisch onderzoek)

  • Projectleiding

Contact

E-mail: info@rivm.nl

Geselecteerde publicaties