Prof. dr. Jaap T. van Dissel (1957) is directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb Centre for Infectious Disease Control (Centre for Infectious Disease Control)) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarnaast is hij hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder de infectieziekten, bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum)).

De complexe, vaak onvoorspelbare gevolgen van wijzigingen in leefstijl en omgeving zullen steeds opnieuw leiden tot adaptatie van micro-organismen. Hierdoor zullen oude bekende én nieuwe pathogenen opduiken en ons telkens weer verrassen. Weinigen begrepen dit beter dan de wezentjes die Alice ontmoet in 'Through the Looking Glass' van Lewis Caroll: de Rode Koningin constateert, na een uiterst vermoeiende renpartij: 'Now, here you see [..Alice..], it takes all the running you can do, to keep in the same place. If you want to get somewhere else, you must run at least twice as fast as that'.

Jaap van Dissel studeerde Geneeskunde aan de Universiteit Leiden. In 1987 promoveerde hij daar cum laude op zijn proefschrift over mechanismen van afweer tegen intracellulair groeiende bacteriën zoals Salmonella en Listeria.

Voor zijn komst naar het RIVM was Jaap van Dissel hoofd van de afdeling Infectieziekten bij het LUMC Leids Universitair Medisch Centrum (Leids Universitair Medisch Centrum). Daarnaast was hij hoofdopleider Interne Geneeskunde en voorzitter van het Centrum voor Infectieziekten. Hij wisselde zijn carrière bij het LUMC af met een onderzoeksperiode bij het Duke University Medical Center in Durham en het Cold Spring Harbor Laboratory in de Verenigde Staten.

Van Dissel begeleidde meer dan 25 promovendi en publiceerde meer dan 280 wetenschappelijke publicaties, grotendeels over infectieziekten. Daarnaast schreef hij mee aan ruim 75 opleidingsmodules en boeken over infectieziekten.

Naast zijn baan bij het RIVM werkt Jaap van Dissel één dag per week bij het LUMC, waar hij een polikliniek voor afweerstoornissen leidt en diverse onderzoeksprojecten en promovendi begeleidt.

Expertise

  • Afweerstoornissen
  • Klinische infectieziekten
  • Antibiotica en antibioticabeleid
  • Cellulaire immuniteit en intracellulaire infecties

Contact

E-mail: secretariaat.cib@rivm.nl