Bekijk hier de video's van een aantal SPR Strategisch Programma RIVM (Strategisch Programma RIVM )-onderzoeken van SPR 2015-2018. In de loop van dit jaar volgen er meer videoverslagen van het resultaat ons SPR-onderzoek.

Citizen science

Citizen Science

Het wordt door technische ontwikkelingen steeds makkelijker om burgers bij wetenschappelijk onderzoek te betrekken. Dionne van Heteren van RIVM en Lea den Broeder, project cošrdinator, vertelt over het SPR onderzoek over citizen science. Het doel van dit project was om een visie op citizen science te ontwikkelen en die visie ook in de praktijk te brengen.

Nachtwerk

Nachtwerk

Het RIVM heeft een onderzoek uitgevoerd in kader van het 24/7 Health project. Dit is een onderzoek waarin de lange termijn effecten van nachtwerk op de gezondheid van van nachtwerkers wordt gemeten. Het RIVM wilt weten wat nachtwerk met je gezondheid doet. Volgens Karin Proper, senior onderzoeker Arbeid en Gezondheidsbevordering laten de resultaten duidelijk zien dat nachtwerk iets me je doet. Uit onderzoek is gebleken dat nachtwerkers een grotere kans hebben op griep- en luchtwegklachten.

sprekers: Dionne van Heteren, RIVM. Karin Proper, Senior onderzoeker Arbeid en Gezondheidsbevordering.

RS virus

RS virus

Elke winter worden in Nederland door het RS virus ongeveer 2000 jonge babyÕs met een ernstige longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Daarom is een goed vaccin tegen het RS virus hard nodig. In deze video legt Puck van Kasteren uit hoe dit SPR onderzoekt bijdraagt aan de ontwikkeling en invoering van een goed en veilig vaccin.
Sprekers: Puck van Kasteren, projectleider RIVM. Dionne van Heteren, RIVM.

Kosteneffectiviteit van preventie

Kosteneffectiviteit van preventie

De uitgaven aan zorg en welzijn stijgen ieder jaar, maar hoe zit het met de uitgaven van preventie? Dit onderzoek heeft in kaart gebracht hoe kosteneffectief verschillende preventieve interventies zijn Žn laat zien dat er nog relatief weinig wordt uitgegeven aan preventie. Hier is dus nog veel winst te behalen.

Sprekers: Paul van Gils, project cošrdinator kosteneffectiviteit van preventie van RIVM
en Dionne van Heteren van RIVM

Gezondheid per wijk

Gezondheid per wijk

Tegenwoordig zijn gemeenten steeds meer verantwoordelijk voor gezondheid en zorg. Daardoor is er meer behoefte aan specifieke informatie op lokaal niveau. Met de in dit SPR onderzoek ontwikkelde website hebben gemeenten een hulpmiddel om met de werkers in de wijk in gesprek te gaan over de beste aanpak van gezondheid.
Dionne van Heteren van RIVM en Carolien van den Brink, projectcošrdinator RIVM vertellen over het onderzoek.