In de RIVM podcast Leefomgeving en Gezondheid klopt presentatrice Nienke de la Rive Box aan bij de mensen achter de wetenschap van het RIVM. Ze vindt er antwoorden op vragen als: Hoe kan het dat je in de stad ziek kunt worden van dieren? Is het beter voor het milieu is als we gezonder gaan eten? Is stilte eigenlijk gezonder dan herrie? In de gesprekken hoort ze welke risico’s er zijn, maar ook wat we zelf kunnen doen om onze omgeving en onze gezondheid te verbeteren.

Hoe kunnen we nu en in de toekomst zo goed, lang en gezond mogelijk in onze eigen omgeving blijven wonen? Bij het RIVM zetten vele onderzoekers zich in voor een gezonde bevolking en gezonde leefomgeving.  In deze zesdelige podcastserie spreekt Nienke de la Rive Box met RIVM'ers over hun onderzoek naar: de impact van coronamaatregelen op ons gedrag,  een groene leefomgeving, zoönose, duurzame voeding, geluid en PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen). Vanaf maandag 10 januari verschijnt hier wekelijks een nieuwe aflevering online. 

Aflevering 6: PFAS, perfect als antiaanbaklaag, maar schadelijk voor de gezondheid

Aflevering 6: PFAS, perfect als antiaanbaklaag, maar schadelijk voor de gezondheid

Regenjassen, antiaanbaklagen, verpakkingen of smeermiddelen; in veel van deze producten zitten chemische stoffen met de verzamelnaam PFAS Per- en polyfluoralkylstoffen (Per- en polyfluoralkylstoffen). Deze stoffen hebben een hele handige water- en vetafstotende werking, maar ze kunnen ook erg schadelijk zijn voor de gezondheid. Eenmaal in de grond, het water of ons lichaam, komt het er bovendien ook nauwelijks meer uit. Nienke spreekt met RIVM-onderzoekers Joke Herremans en Arjen Wintersen over hun onderzoek naar PFAS en de risico’s ervan op onze gezondheid. Waarom is dit onderzoek zo belangrijk en ingewikkeld? Waarom zijn deze stoffen nog niet verboden? En wat kunnen we doen om het gebruik van PFAS in ons leven te verminderen? Dat en meer, hoor je in deze aflevering.

Beluister deze aflevering nu op:   SpotifyApple Podcast of Stitcher

Aflevering 5: Hoe geluid je gezondheid beïnvloedt

Aflevering 5: Hoe geluid je gezondheid beïnvloedt

Podcast geluid

Geluid uit je omgeving heeft invloed op je. Zo vinden de meeste mensen het geluid van een kabbelend beekje in een bos rustgevend, terwijl het horen van langsrazend verkeer op een snelweg door de meesten als onprettig wordt ervaren. Als geluid een overlast wordt, kan het zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Nienke spreekt met RIVM-onderzoekers Rob van Loon en Elise van Kempen die bij het RIVM onderzoek doen naar zowel de bronnen van geluid als naar de effecten van geluid op de gezondheid. Wanneer is geluid lawaai? Hoe kan veel herrie de kans op een hartinfarct vergroten? En hoe kun je midden in een drukke stad toch stilte creëren? Dat en meer hoor je in deze aflevering.

Website Atlas Leefomgeving 
Beluister deze aflevering nu op:   SpotifyApple Podcast of Stitcher

Aflevering 4: Is gezond eten goed voor het milieu?

Aflevering 4: Is gezond eten goed voor het milieu?

Reina Vellinga podcast

Ons huidige voedselsysteem heeft een grote impact op onze gezondheid en het milieu*Wat kunnen we hieraan doen en hoe kunnen we gezondere en duurzamere keuzes maken? Nienke gaat te rade bij Reina Vellinga. Zij is onderzoeker op de afdeling voeding en gezondheid bij het RIVM. Hoe groot is de impact van voedingskeuzes op onze gezondheid en het milieu eigenlijk? En wat komt er allemaal bij kijken als je duurzaam wilt eten? Luister deze aflevering om daarachter te komen.

*(landbouw bezet ongeveer 40% van het wereldwijde land. De voedselproductie is verantwoordelijk voor tot 30% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. 70% van alle wereldwijde wateronttrekkingen wordt gebruikt voor irrigatie)

Beluister deze aflevering nu op:   SpotifyApple Podcast of Stitcher

Aflevering 3: Ziek door wilde dieren in de stad

Aflevering 3: Ziek door wilde dieren in de stad

podcast miriam maas 01

In de stad kun je allerlei wilde dieren tegenkomen; van ratten en vossen tot muggen en teken. Niet zonder risico's, want deze dieren kunnen ziektes met zich meedragen. In deze aflevering spreekt Nienke met Miriam Maas. Zij doet bij het RIVM onderzoek naar infectieziekten bij wilde dieren. Hoe gaat dat onderzoek in zijn werk? Hoe komt het dat je in de stad kans loopt om ziek te worden van wilde dieren? En hoe groot is dat risico eigenlijk?  Wil je weten hoe je kunt voorkomen dat je ziek wordt van een wild dier in de stad? Luister dan naar deze aflevering.

Beluister deze aflevering nu op:   SpotifyApple Podcast of Stitcher

Aflevering 2: Een groene buurt

Aflevering 2: Een groene buurt

Frank den hartog podcast 02

Een wandeling door het park, werken in een moestuin of lopen door een straat vol bomen. Een groene leefomgeving voelt niet alleen goed, het is ook echt goed voor je gezondheid. Nienke gaat langs bij onderzoeker Frank den Hertog die bij het RIVM onderzoek doet naar gezondheid en leefomgeving. Uit onderzoek blijkt dat natuur gezonder en gelukkiger maakt. Groen stimuleert ontmoetingen tussen mensen en in een omgeving met veel groen is het tijdens een hittegolf minder heet en bij droogte minder droog. Luister naar deze aflevering om te horen hoe je zelfs een drukke stad een stuk groener kunt maken en welke positieve effecten dit op jou kan hebben.

Beluister deze aflevering nu op:   SpotifyApple Podcast of Stitcher

Aflevering 1: Omgaan met coronamaatregelen

Aflevering 1: Dealen met de coronamaatregelen

Het RIVM brengt je de nieuwste cijfers en updates over corona, maar wist je dat ze ook onderzoek doen naar ons gedrag? Hoe gaan we met ons allen met deze pandemie en alle maatregelen om? Om daar meer over te weten te komen, klopt Nienke aan bij Carla Kolner. Carla is één van de onderzoekers van de Corona Gedragsunit van het RIVM. Met een team haalde ze verhalen op uit de samenleving en onderzocht ze hoe mensen in hun eigen omgeving omgaan met de coronamaatregelen, welke worstelingen ze ervaren en wat de impact hiervan is op het dagelijkse leven.

Beluister deze aflevering nu op:   SpotifyApple Podcast of Stitcher