Veel deelnemers hebben de radonmeter inmiddels terug gestuurd. Van deze meters hebben we de meeste resultaten ontvangen van het laboratorium en we zijn druk bezig met het verwerken en analyseren van de resultaten. Begin 2024 krijgt u de uitslag van de meting. We leggen u dan ook uit wat die uitslag betekent en wat u kunt doen als de waarde te hoog is. 

Wij krijgen regelmatig vragen over het onderzoek en de radonmeter. Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via radon@rivm.nl.

Ik heb mijn radonmeter teruggestuurd, heeft u deze goed ontvangen?

U mag ervan uitgaan dat uw radonmeter in goede orde is ontvangen. De nieuwsbrief van 22-9-2023 is mogelijk wat onduidelijk geweest. De oproep had alleen bestemd moeten zijn voor diegene die de meter nog niet hadden opgestuurd.

Ik heb nog een radonmetermeter in huis liggen. Kan ik deze nog terugsturen?

U kunt de radonmeter nog tot 8 oktober 2023 terugsturen. Na 8 oktober kunnen wij uw radonmeter niet meer meenemen met ons onderzoek. 

Ik heb nog een radonmetermeter op mijn werkplek liggen. Kan ik deze nog terugsturen?

U kunt de radonmeter nog tot 1 november 2023 terugsturen. Na 1 november 2023 kunnen wij uw radonmeter niet meer meenemen met ons onderzoek. 

Ik heb geen retourenveloppe ontvangen om de radonmeter terug te sturen. Wat moet ik doen? 

Heeft u geen retourenveloppe ontvangen? Stuur dan een e-mail met uw naam, postcode en huisnummer naar radon@rivm.nl. Wij sturen u een instructie hoe de radonmeter gratis kan terugsturen naar het RIVM.

Kan ik me nog aanmelden voor het onderzoek? 

Nee, er zijn voldoende deelnemers. U kunt zich niet meer aanmelden.  

De radonmeter is gevallen/verplaatst. Wat moet ik doen?   

Plaats de meter terug op de plek waar die lag. Weet u niet precies waar die lag? Leg de meter dan zo dicht mogelijk in de buurt. Is de radonmeter opengegaan of zit er een gat of deuk in het plastic, dan kan het zijn dat hij niet meer gebruikt kan worden. Stuur dan een e-mail met een foto van de radonmeter naar radon@rivm.nl

Ik heb de radonmeter na ontvangst in mijn huis of op mijn werkplek geplaatst. Nu blijkt de gekozen plaats toch niet handig. Mag ik de radonmeter nog verplaatsen? 

Het liefst niet. Voor het beste meetresultaat is het belangrijk dat de radonmeter een heel jaar op één plaats ligt. Als het echt nodig is om de radonmeter te verplaatsen, stuur dan een mail aan radon@rivm.nl. Wij passen dan de ligplaats van de radonmeter aan in onze administratie.   

Ik neem momenteel deel aan het radononderzoek. Nu ga ik verhuizen. Kan ik de radonmeter meenemen naar mijn nieuwe woning? 

De radonmeter en uiteindelijke meetwaarde is specifiek voor uw huidige adres in Nederland. Neem als u gaat verhuizen daarom altijd contact met ons op via radon@rivm.nl. Wij kunnen dan beoordelen wat in uw situatie de beste oplossing is.  

Mag ik de radonmeter optillen om af te stoffen? 

Ja, u mag de meter afstoffen. Zorg er wel voor dat de meter op dezelfde plek blijft liggen. Ook is het geen probleem als er stof op de meter komt. De radonmeter mag niet met water worden schoongemaakt. 

Hoe werkt de radonmeter? 

In de radonmeter bevindt zich een klein plastic plaatje. Als een radondeeltje de meter binnenkomt, kan er straling vrij komen. Deze straling maakt een beschadiging op het plaatje. Door na afloop van de meetperiode het aantal beschadigingen op het plaatje te tellen, kan de hoeveelheid radon in een ruimte worden berekend.  Maak de radonmeter niet open! De radonmeter kan dan niet betrouwbaar meten.  

Wat moet ik nu verder doen voor het onderzoek? 

Na het plaatsen van de radonmeter hoeft u niets meer met de meter te doen. De meter blijft een jaar liggen. Na een jaar ontvangt u van ons een retourenveloppe om de radonmeter aan ons terug te sturen.