Prof.  drdoctor .  Caroline Baan (1969) is Chief Science Officer bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Daarnaast is ze bijzonder hoogleraar integrale gezondheidszorg bij Tilburg Universiteit (Tranzo).

Caroline Baan
Een gezonde leefomgeving en goede zorg en ondersteuning is belangrijk zodat iedereen in Nederland in staat is en blijft om hun eigen leven te kunnen leiden en deel te nemen aan de maatschappij. Ik wil graag bijdragen aan hoe we dit het beste kunnen vormgeven en organiseren. Zo wil ik eraan bijdragen dat mensen gelukkig(er) oud worden.

 

Caroline Baan studeerde Biologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Ze promoveerde in 1999 op het proefschrift: ‘Cardiovascular consequences of diabetes mellitus’ bij het instituut Maatschappelijke Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook was ze werkzaam bij de Universiteit van Amsterdam en de GGDGemeentelijke Gezondheidsdienst Gemeentelijke Gezondheidsdienst ’en Rotterdam en Brabant-Noordoost.

Sinds 2001 werkt zij bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Eerst als projectleider, later als afdelingshoofd bij het Centrum voor Voeding, Preventie en Zorg (VPZVoeding, Preventie en Zorg). Per 1 september 2014 is zij benoemd tot bijzonder hoogleraar integrale gezondheidszorg bij Tilburg Universiteit (Tranzo). Relevante onderzoeksvragen die op dit terrein naar voren komen zijn bijvoorbeeld: Wat zijn effectieve  interventies op terrein van preventie en zorg? Hoe verloopt het implementatieproces van complexe interventies/programma's op het terrein van preventie, zorg en ondersteuning en wat is de rol van de burger hierbij? Daarbij richt ze zich op de algemene populatie of op specifieke thema’s zoals ‘juiste zorg op de juiste plek’, ouderen, chronisch zieken, overgewicht en geboortezorg. Bij Tranzo begeleidt Caroline Baan diverse (promotie)onderzoeken en is zij mede organisator van de Masterclass voor eerstelijnsbestuurders.

Vanaf 1 januari 2019 is zij Chief Science Officer met als aandachtsgebied 'Leefomgeving en Gezondheid op het RIVM.  Centraal binnen dit programma is multidisciplinair werken aan maatschappelijk relevante onderwerpen.

Daarnaast is Caroline actief op het terrein van persoonlijk leiderschapsontwikkeling, onder andere door het geven van workshops op terrein van persoonlijk leiderschap.

 Expertise

  • Integrale gezondheidszorg / populatiemanagement
  • Implementatieonderzoek
  • Burgerparticipatie
  • Persoonlijk leiderschapsontwikkeling

Contact

E-mail: info@rivm.nl