Profprofessor. drDokter. Daniëlle Timmermans is Chief Science Officer Risicocommunicatie bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid. In 2008 werd zij hoogleraar Risicocommunicatie en Patientenbesluitvorming bij de afdeling Sociale Geneeskunde en het EMGOInstitute for Health and Care Research Instituut van het VUVrije Universiteit medisch centrum. Sinds 2014 heet de leerstoel Risicocommunicatie en Volksgezondheid.

"Risk communication is pro-active, not an afterthought, and should be evidence based

Daniëlle Timmermans is hoogleraar Risicocommunicatie en Volksgezondheid bij VUmcVrije Universiteit Medisch Centrum Amsterdam en sinds 2013 Chief Science Officer Risicocommunicatie bij het RIVMRijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Haar onderzoek richt zich op de psychologische kanten van besluitvorming en risicocommunicatie in de gezondheidszorg. Zij doet onder meer onderzoek naar besluitvorming en risicoperceptie van patiënten en zorgconsumenten bij keuzes rondom prenatale screening, longkanker, erfelijke borstkanker en gezondheidschecks en naar de perceptie van omgevingsrisico’s zoals elektromagnetische velden. Het onderzoek is interdisciplinair en gefinancierd door onder meer ZonMwNederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie, NWONederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, KWFKoningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding, Diabetesfonds, en VWSMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport .

Ze is lid van de Gezondheidsraad en is/was lid van diverse nationale en internationale adviescommissies, onder meer WHO, ZonMw commissie preventie en diverse commissies op het gebied van kankerscreening. Ze is voormalig president van EADM, the European Association for Decision Making.

Expertise

  • Risicocommunicatie
  • Geinformeerde keuze
  • Survey onderzoek
  • Kwalitatief onderzoek

Contact

E-mail: info@rivm.nl