Snel, safe en simpel (S/132091) Keizers, dr. P.H.J. (Peter)

Inleiding en motivatie

Er valt een aanzienlijke efficiƫntieslag te maken door met behulp van een handheld spectrometer ter plekke eenvoudig en snel een preselectie te maken van laboratoriummonsters die inspectiediensten aanleveren. Daarnaast is het met dezelfde techniek mogelijk te voorkomen dat er slachtoffers vallen onder recreatieve drugsgebruikers op dansevenementen en zijn een groot aantal andere analytisch chemische vraagstukken die spelen in de samenleving op te lossen. Om een goede toepassing van de apparatuur en een uitgebreide stoffendatabase te waarborgen, is onafhankelijke en kundige expertise een must.

Doel(en)

De doelen van dit onderzoek zijn analytisch chemische expertise ter plekke toepassen voor de bescherming van de volksgezondheid, efficiƫntere analyses door preselectie van veldmonsters en het aantrekken van nieuwe klanten door middel van het aanbieden van een laagdrempelige, breed inzetbare analytische methode.

Innovatieve aspecten

Het analytisch chemisch laboratorium van het RIVM komt midden in de samenleving te staan.

Aanpak, externe partners, geplande resultaten en producten en verdienmodel

Er wordt een handheld infrarood spectrometer voorzien van een specifieke stoffendatabase om daarmee voor diverse opdrachtgevers interessante componenten in uiteenlopende producten aan te kunnen tonen.

Beoogd vervolg

Er zal een training worden ontwikkeld zodat opdrachtgevers zelf de handheld spectrometer kunnen toepassen.