Het RIVM vervult als trusted advisor een spilfunctie tussen wetenschap, beleid en maatschappij op de kennisvelden gezondheid en milieu. Om deze adviesrol te kunnen blijven vervullen heeft het RIVM een programma voor eigen onderzoek, innovatie en kennisontwikkeling: het Strategisch Programma RIVM (SPR Strategisch Programma RIVM (Strategisch Programma RIVM )). Eigentijdse innovaties als gezondheidsapp ’s krijgen een steeds duidelijkere plek als praktisch antwoord op maatschappelijke vragen. Hieronder drie voorbeelden:

App Tekenbeet 

Het RIVM heeft de app 'Tekenbeet' ontwikkeld. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. 

HIER STOND EEN IFRAME

De mobiele spectrometer: eenvoudig stoffen identificeren op locatie

Door handheld detectieapparatuur toe te passen kan ter plekke eenvoudig en snel een chemische analyse worden uitgevoerd. Zo kunnen bijvoorbeeld inspectiediensten een preselectie maken van laboratoriummonsters, of kan het Trimbos instituut tabletten screenen op dansevenementen. 

HIER STOND EEN IFRAME

IkHebNuLast-app: creatief maatwerk voor luchtweg-patiënten

 Met de IkHebNuLast-app kan je aangeven waar, wanneer en hoeveel je last hebt van je luchtwegen en krijg je vervolgens informatie over de stoffen waar je last van hebt voor terug. 

HIER STOND EEN IFRAME