logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

10 november 2020

Nieuwsbrief voor GGD-professionals
 

De huidige pandemie heeft grote impact op het werk van het LCHV, net zoals dat voor een ieder van jullie geldt. Preventie en bestrijding zijn één, zoals dat nog nooit eerder zichtbaar was. Het LCHV is een team waarin iedereen ook deel uitmaakt van grotere taskforces binnen de LCI. Wie goed leest vindt nog kleine onderdelen terug van de THZ-werkzaamheden zoals we die kenden. Onderweg naar betere tijden, een inzage in de LCHV-werkzaamheden voor de betrokkenen bij de GGD.

Personele veranderingen

Klaartje Weijdema: versterking voor SRI

 

Klaartje Weijdema is per 1 september 2020 begonnen als senior adviseur richtlijnontwikkeling. De huidige WIP-richtlijnen zijn gedateerd en aan herziening toe. Namens het RIVM gaat Klaartje dit doen in het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI), waarover hieronder meer. Klaartje heeft hiervoor onder meer als inspecteur bij de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd gewerkt in de ouderenzorg en thuiszorg, en ook als deskundige infectiepreventie in meerdere ziekenhuizen, verpleeghuizen en medische klinieken.  

 

Leo van der Laan: geen nieuw gezicht, wel nieuw

 

Per 1 november 2020 is Leo van der Laan volledig bij het LCHV komen werken. Volledig, omdat hij de afgelopen jaren al enkele uren per week via een detachering vanuit de GGD voor het LCHV werkte. Als DI-adviseur speelt hij al jaren een rol in het dossier Tatoeëren en Piercen. Binnen het LCHV zal hij betrokken blijven bij alles wat met dit dossier te maken heeft. Daarnaast zal hij ingezet worden bij overige LCHV-werkzaamheden.

 

Peter Molenaar: Terug in Amsterdam

Per 1 december gaat Peter Molenaar terug naar de GGD Amsterdam als deskundige infectiepreventie. Hij zal daar als vanouds diverse taken uitvoeren op verschillende aandachtsgebieden met betrekking tot infectiepreventie, waarvan de zorginstellingen zeker een onderdeel zullen zijn. Ook zal hij als gastdocent een rol houden bij diverse opleidingen, verzorgd door bijvoorbeeld NSPOH. Voor een klein aantal uren zal Peter als LCHV’er beschikbaar blijven als vraagbaak voor het LCHV/RIVM. We wensen Peter veel succes en werkplezier toe in deze ‘nieuwe’ baan.

Werkzaamheden i.h.k.v. COVID-19

Transmissieroutes

Het is nog onduidelijk welke rol de verschillende transmissieroutes hebben in de verspreiding van COVID-19. De rol van de verschillende routes is waarschijnlijk deels afhankelijk van de setting of situatie. Dit heeft ook invloed op de te nemen maatregelen. Het LCHV is nauw betrokken bij het krijgen van inzicht in de verschillende routes en wat de beste preventieve maatregelen zijn om overdracht te voorkomen. De aandacht van het LCHV gaat vooral uit naar de indirecte transmissieroute via oppervlakken en aerogene transmissie. Voor aerogene transmissie is bij de LCI een taskforce opgericht waaraan ook het LCHV deelneemt. De meeste aandacht gaat naar een van de maatregelen om transmissie te voorkomen: ventileren. Het LCHV ontvangt hier veel vragen over. Het advies voor ventileren en luchten wordt onder meer gebaseerd op de huidige LCHV-richtlijnen voor Binnenmilieu. 

Desinfectie

In het voorjaar was er sprake van een tekort aan handdesinfectiemiddelen. Omdat in de zorg een tekort dreigde zijn er, onder voorwaarden, vrijstellingen gegeven voor het gebruik van toegelaten desinfectiemiddelen zonder virusclaim. Het LCHV heeft hierover geadviseerd. Op veel publieke plekken is desinfecteren om COVID-19 te voorkomen echter overbodig en kan worden volstaan met (thuis) handenwassen en het reinigen van oppervlakken met schoonmaakmiddelen, zoals ook opgenomen in de Algemene Hygiënerichtlijn. Het LCHV heeft ministeries en brancheorganisaties hierop gewezen. Ook is hierover publieksinformatie gepubliceerd op de RIVM-website.

Zorg en persoonlijke beschermingsmiddelen

COVID-19 heeft ook veel veranderingen teweeggebracht in de zorg en met name in de omgang met persoonlijke beschermingsmiddelen. Een deel daarvan heeft zelfs invloed op al bestaande richtlijnen. Met name het gebruik van het chirurgisch mondneusmasker en het ademhalingsbeschermingsmasker leidt tot veel discussie over de juiste indicatie in diverse settings. Wie had gedacht dat zelfs niet-medische mondneusmaskers een rol zouden gaan spelen, met name buiten de zorg? Bij de toekomstige herzieningen van LCHV-richtlijnen en ontwikkeling van de SRI-richtlijnen zal deze discussie zeker worden meegenomen, waarbij zowel de wetenschappelijke onderbouwing als de praktische uitvoerbaarheid aan bod zullen komen. Ook zal de thuiszorg een grotere rol gaan spelen voor het LCHV, niet alleen als vraagbaak, maar ook als onderdeel in diverse richtlijnen.

Taskforce Liberty: onder welke voorwaarden kun je heropenen?

Na de intelligente lockdown afgelopen voorjaar werd binnen de LCI de taskforce Liberty opgericht. Het doel van Liberty is om een veilige heropening in tijden van COVID-19 mogelijk te maken door mee te kijken met protocollen van verschillende branches. Hiervoor is het Generiek Kader opgesteld waarin de basisadviezen staan, met voor bepaalde groepen aanvullende adviezen. Aan deze taskforce neemt ook een lid van het LCHV deel om te adviseren op het gebied van hygiëne en PBM. Zij adviseert bijvoorbeeld of er door aanwezigen mondneusmaskers moeten worden gedragen en wat volstaat op het gebied van schoonmaak. Momenteel is de taskforce vooral het aanspreekpunt om advies te geven aan het ministerie van VWS op grote onderwerpen, zoals het zo veilig mogelijk organiseren van de verkiezingen. 

Taskforce Points of Entry: hoe houden we transport mogelijk?

 

Maatregelen bij uitbraken op schepen, preventie op Schiphol, en welke voorbereidingen moeten schepen en rederijen treffen? Ook in de taskforce Points of Entry (havens en luchthavens) is het LCHV vertegenwoordigd. Kennis op het gebied van Ship Sanitation komt daarbij van pas, en de internationale netwerken van EU-ShipSan zijn bruikbaarder dan ooit tevoren. Riviercruises die afgelopen zomer voeren voldeden aan normen die door GGD Amsterdam, Rotterdam en Kennemerland met het LCHV waren geformuleerd. 

 

Richtlijnontwikkeling

Opstart Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie

Inmiddels is de opstart van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie volop aan de gang. Net als bij het LCHV zijn bij de andere twee partners (Federatie Medisch Specialisten (FMS) en Stichting Kwaliteits Impuls Langdurige Zorg (SKILZ)) teams ingericht en worden voorbereidingen getroffen. COVID-19 verandert de prioriteiten in de te ontwikkelen richtlijnen. De eerste twee richtlijnen die herzien gaan worden zijn richtlijnen die van belang zijn in de bestrijding van COVID-19. Tegelijkertijd is door de partijen gezamenlijk een plan ontwikkeld om in een periode van vier jaar alle richtlijnen van de WIP te herzien of te vervangen.
In een volgende fase zal door het LCHV een webportal worden ingericht vaar gebruikers van de richtlijnen terecht kunnen. De dagelijkse advisering op basis van richtlijnen wordt voorlopig uit naam van het RIVM voortgezet. 

Herziening hygiënerichtlijn Piercen gaat verder

In februari, vlak voordat de coronacrisis toesloeg, is een start gemaakt met de herziening van de richtlijn Piercen. Al snel werd duidelijk dat het door de omstandigheden niet mogelijk zou zijn met een werkgroep samen te komen - als het al zou lukken een werkgroep samen te stellen. Inmiddels hebben we de voorbereiding weer opgepakt en zal de herziening toch gaan plaatsvinden. De enquêtes zijn al verstuurd. 
De werkgroep zal de concepten becommentariëren en alleen digitaal bijeenkomen om de bespreekpunten door te nemen. De tijdsinvestering is daarmee aanzienlijk verlaagd voor de leden van de werkgroep.
Natuurlijk is een vertegenwoordiging van de inspecteurs ook broodnodig in de werkgroep. We hopen van harte dat een aantal van jullie de tijd kan vinden om deel te nemen.

Opleidingen en studiedagen

Studiedag Tatoeëren en Piercen online

Voor de inspecteurs voor de vergunningverlening tatoeage en piercing wil het LCHV de jaarlijkse studiedag niet helemaal schrappen. Daarom wordt op 15 december een online bijscholing gehouden. Hier wordt nieuwe informatie gegeven en worden actualiteiten besproken. Voor inbreng van inspecteurs of vragen is eveneens ruimte. Geef deze van tevoren aan bij lchv@rivm.nl. De bijscholing duurt van 9.00 tot 11.30 uur. Meer informatie en de link om deel te nemen vind je op GGD Kennisnet.

Scholingen Ship Sanitation en Tatoeëren en Piercen

Ondanks de drukte met andere werkzaamheden zijn de scholingen doorgegaan. Bij GGD Rotterdam zijn in september nieuwe inspecteurs geschoold, praktijktraining vindt op dit moment plaats. De scholing voor inspecteurs Tatoeëren en Piercen vindt plaats via zoom. Op dit moment zijn maar liefst negen inspecteurs in opleiding.
Alle belangrijke informatie voor inspecteurs in bovengenoemde gebieden, inclusief scholing en COVID-19-beleid, wordt gedeeld op GGD Kennisnet. Zorg dat je hier regelmatig kijkt!

 

Heb je een nieuwe collega? Attendeer hem/haar op deze nieuwsbrief!

Onderaan deze nieuwsbrief kun je je aan- en afmelden of wijzigingen doorgeven. Aanmelden kan ook via https://www.rivm.nl/abonneren/lchv-nieuwsbrief.