logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

HBV-programmabericht 103

19 februari 2021

Vaccinatieprogramma
hepatitis B-risicogroepen
 

Houdbaarheid vaccins verloopt!

Let op: binnenkort verloopt de houdbaarheid van een aantal vaccins dat is geleverd. Dit komt doordat er minder is gevaccineerd in 2020.

Het gaat om de volgende batchnummers:

  • AHBVC871AD: houdbaar t/m 31 maart 2021
  • AHBVC786AG en AHBVC785AH: houdbaar t/m 30 april 2021

Zorg ervoor dat je deze vaccins éérst opmaakt voordat je de nieuwe verpakkingen Engerix-B – met een veel ruimere houdbaarheid – gebruikt (DVP levert deze al). De vaccins die uiteindelijk niet meer bruikbaar zijn vanwege de houdbaarheid kun je weggooien. Als je bijhoudt hoeveel dit er zijn i.v.m. de vaccintelling zullen deze niet worden berekend.

In 2019 hebben we jullie laten weten dat er niet meer voldoende HBVAXPRO op voorraad was en dat we als alternatief Engerix-B (van leverancier Glaxo Smith Kline) aan de regiokantoren zouden gaan leveren. Inmiddels is er een nieuwe aanbesteding geweest, wat inhoudt dat we de komende vier jaar Engerix-B blijven gebruiken voor het HBV-programma. In het registratiesysteem kun je Engerix-B gewoon aanklikken; we hebben deze nu ook bovenaan in het lijstje gezet. Kijk voor meer informatie over het vaccin op Geneesmiddeleninformatiebank Engerix-B.

PIA HBV-programma

De laatste tijd is er veel aandacht in de media voor databeveiliging. Nu dit weer meer in de belangstelling staat, kunnen we ons voorstellen dat GGD’en hierover vaker vragen krijgen. Mogelijk gaan die ook over ons registratiesysteem. Wij hebben de afgelopen jaren steeds aanpassingen gedaan om ons registratiesysteem verder te beveiligen. Denk bijvoorbeeld aan de twee-factor-authenticatie. Daarnaast is er een PEN-test (test waarbij men van buitenaf het systeem probeert binnen te dringen) uitgevoerd en een Privacy Impact Assessment (PIA) opgesteld. Wij zullen op frequente basis advies inwinnen en updates uitvoeren ten behoeve van de beveiliging van het registratiesysteem. Mocht je intern of extern vragen krijgen over de veiligheid van het registratiesysteem en de gegevens die worden verwerkt, kun je de PIA bij ons ter inzage opvragen via hbvprogramma@rivm.nl.

Rapport medewerkerslijst

Een procedure om het registratiesysteem veiliger te maken is het twee keer per jaar actualiseren van de medewerkerslijsten per GGD en per locatie. Hierover zijn in 2018 in de samenwerkingsovereenkomst tussen GGD’en en Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) afspraken gemaakt.

We verzoeken de regionaal coördinatoren daarom twee keer per jaar in het registratiesysteem via het tabblad ‘rapporten’ een uitdraai te maken van de ‘medewerkerslijst’ en daarna het volgende te doen:

  1. Bekijk de lijst met actieve medewerkers voor jouw locaties en zet daarna personen die niet meer werkzaam zijn voor het HBV-programma in het registratiesysteem op INACTIEF (of, als ze nooit iets hebben geregistreerd, deze persoon VERWIJDEREN).
  2. Kijk naar de rechten van alle medewerkers: REGIONAAL COÖRDINATOR of MEDISCH. Pas waar nodig de rechten aan.

Tips veilig internetveldwerk

Binnen het HBV-programma is het uitvoeren van internetveldwerk of online veldwerk een voorwaarde om in aanmerking te komen voor een Extra Activiteiten Plan (EAP). Het online veldwerk wordt gezien als een belangrijke manier om in contact te komen met de doelgroepen en hen te wijzen op een gratis hepatitis B-vaccinatie. Het is zaak om dit zorgvuldig en volgens wet- en regelgeving te doen. Daarom hebben we een document Tips veilig internetveldwerk opgesteld. Doe er je voordeel mee!

Terugkoppeling EAP’s/IP’s

Begin november hebben alle coördinatoren een verzoek gehad tot het indienen van een aanvraag voor een Extra Activiteiten Plan (EAP) en/of een Innovatief Plan (IP) voor 2021. Ook werd gevraagd een evaluatie in te vullen over het EAP/IP van 2020. Inmiddels zijn alle evaluaties en plannen besproken met de landelijke partners (Soa Aids Nederland en GGD GHOR Nederland) en hebben de coördinatoren een eerste terugkoppeling gehad.

Het was in 2020 vanwege COVID-19 voor geen enkele GGD mogelijk om de voorgenomen plannen volledig uit te voeren. Ook voor 2021 is de verwachting dat door corona zeker het eerste halfjaar geen of beperkt fysieke outreach mogelijk zal zijn. Hierdoor komt de focus voor het bereiken van de doelgroepen te liggen op internetveldwerk. In de plannen van 2021 hebben we hier ook toe opgeroepen. We hopen daarom dat alle HBV-coördinatoren en andere geïnteresseerden zullen deelnemen aan de Intervisiebijeenkomst Landelijke MSM Chat op 17 maart (zie hieronder).

Intervisiebijeenkomst Landelijke MSM Chat op 17 maart

 

Het zijn roerige tijden. Internetveldwerk heeft het afgelopen jaar in veel regio’s stilgelegen. De regio’s die wel aan internetveldwerk deden, liepen tegen de betaalmuur van Bullchat aan of er was een te hoge drempel om te starten. Het is belangrijk om deze ervaringen met elkaar te delen en te weten hoe je onder andere de tools van de Landelijke MSM Chat zo goed mogelijk kan inzetten (ook als je pas gaat starten).

 

Soa Aids Nederland en de GGD Amsterdam organiseren deze intervisiebijeenkomst op woensdag 17 maart van 10.00 tot 12.00 uur. Ook wij willen vanuit het CIb graag een kort moment met jullie van gedachten wisselen over de mogelijkheden voor het bereiken van de doelgroep in 2021 d.m.v. internetveldwerk. Meld je daarom aan via mdevos@soaaids.nl.

Heb je een nieuwe collega? Attendeer hem/haar op deze nieuwsbrief!

Onderaan deze nieuwsbrief kun je je aan- en afmelden of wijzigingen doorgeven. Aanmelden kan ook via op deze pagina.

Aantal vaccinaties

Aantal 1e vaccinaties: 155.946
Aantal 2e vaccinaties: 117.492
Aantal 3e vaccinaties: 93.359
 
Peildatum: 17 februari 2021

Contact: HBVprogramma@rivm.nl