logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

Nieuwsbrief Voeding

Jaargang 7, Editie 1, 23 februari 2021

De Nieuwsbrief Voeding houdt u op de hoogte van onderzoek, publicaties en informatie van het RIVM op het gebied van voeding.
 

 

RIVM werkt in Europees verband samen aan de invoering van voedselkeuzelogo Nutri-Score

 

Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland werken samen om het gebruik van het voedselkeuzelogo Nutri-Score te organiseren en makkelijker te maken. Deze samenwerking vindt plaats binnen een stuurgroep en een wetenschappelijk comité. Namens Nederland is het RIVM in zowel de stuurgroep als het wetenschappelijk comité vertegenwoordigd. De Nutri-Score is bedoeld om consumenten te helpen gezondere voedingskeuzes te maken.

 
Lees meer
 

Sesamzaad, borstvoedingsthee en meer - Front Office Voedsel- en Productveiligheid

brood met sesamzaad
 

Het is belangrijk dat voedsel en consumentenproducten veilig zijn. De NVWA die hierop toeziet, kan vragen over de chemische en microbiologische veiligheid stellen aan het Front Office Voedsel- en Productveiligheid (FO). Het RIVM beantwoordt deze vragen samen met Wageningen Food Safety Research. Recent zijn 14 FO-beoordelingen gepubliceerd. Onderwerpen zijn onder meer ethyleenoxide in sesamzaad, borstvoedingsthee, blauwalgtoxinen, chlooramfenicol in kalvermelkpoeder en voedingssupplementen.

 
Lees meer
 

Wat eet Nederland op brood?

boterham met kaas
 

We beleggen ons brood, beschuit of cracker het vaakst met kaas. Bij de lunch is ook vleeswaar populair. Kinderen eten vaker zoet beleg dan volwassenen. Dit blijkt uit de Nederlandse voedselconsumptiepeiling met gegevens van Nederlanders van 1 tot 80 jaar.
Op wateetnederland.nl kunt u een overzicht van de verschillende soorten broodbeleg zien: welke soorten worden bij ontbijt of lunch gegeten, en wat zijn de verschillen tussen jongens, meisjes en volwassen mannen en vrouwen?

 
Lees meer
 

Waterverbruik ten behoeve van de Nederlandse voedselconsumptie

koolzaadveld
 

Wereldwijd is de landbouw verantwoordelijk voor zo’n 70% van het zoetwaterverbruik. Dat is meer water dan de aarde aankan. Om ons voedsel duurzamer te produceren, moeten we minder zoet water verbruiken en gebieden waar water schaars is zoveel mogelijk sparen. In Nederland kunnen we dit doen door: minder zuivel en vlees eten, meer fruit en groente van Nederlandse bodem gebruiken, kraanwater drinken in plaats van frisdrank, sap en koffie. Dat is niet alleen goed voor het verkleinen van de watervoetafdruk, maar past ook in een gezond voedingspatroon.  

 
Lees meer
 

Database milieubelasting voedingsmiddelen is verplaatst

 

Het RIVM publiceerde cijfers over de milieubelasting van ongeveer 250 voedingsmiddelen die in Nederland geconsumeerd worden. Ze worden onder meer gebruikt voor onderzoek naar gezonde en duurzame voedingspatronen. Deze cijfers stonden voorheen op Statline. Vanaf nu vindt u ze op de RIVM-website, pagina 'Milieubelasting van voedingsmiddelen'. Hier staat ook een toelichting op de gebruikte onderzoeksmethode.

 
Naar de website

E-mail redactie: voeding@rivm.nl