Processierups
  
       

1 april 2021

Lijm en folie: trap er niet in

Het voorjaar is niet alleen het moment waarop de rupsen tevoorschijn komen. Ook aanbieders van omstreden methoden ter bestrijding van processierupsen verschijnen op het toneel. Gemeenten en andere boomeigenaren ontvangen in deze periode aanbiedingen van bedrijven die folie of lijmstrips en - banden aanbieden. Het kennisplatform processierups krijgt daar vragen over. Daarom brengen we deze extra editie van de nieuwsbrief uit. 

 

 

Folie: zinloos en schadelijk

 

Verschillende bedrijven bieden folie aan, ter bescherming tegen rupsen. Zij claimen dat de 'gang'  van de eikenprocessierups doordoor zou worden onderbroken, wat zou helpen tegen de overlast die de rupsen in het vierde larvale stadium aanrichten.

Deze uitspraak is onderzocht door deksundigen. Over het antwoord kunnen we kort zijn: folie is zinloos als beschermingsmiddelm en schadelijk voor flora en andere fauna. 

 

 

 

Foliefabels

Het kennisplatform processierups publiceerde in mei 2020 een artikel over folie op zijn website. Later dat seizoen bracht een team van deskundigen een Informatieblad over deze methode uit, onder de titel Folie om stam. 

De strekking van beide publicaties is dezelfde: verhalen over de werkzaamheid van folie kloppen niet. Uit waarnemingen blijkt dat de rupsen over de folie heen lopen, zelfs wanneer dat is behandeld met een insecticide. In een aantal gevallen maakten ze zelfs gebruik van het folie om hun nesten te bouwen. Er is geen betrouwbaar onderzoek bekend waaruit zou blijken dat folie wel helpt als instrument ter bestrijding van de overlast van de rups. Hoewel het gebruik van folie - anders dan lijm - niet bij wet verboden is, levert het omwikkelen van boomstammen met plastic alleen maar verliezers op. Dat geldt zeker voor gemeenten en andere boomeigenaren die investeren in zinloos plastic en vervolgens constateren dat er aanvullende maatregelen moeten worden genomen én dat het aangebrachte plastic volgens het afvalprotocol moet worden afgevoerd.   


 

Lijmen: trap er niet in!

Verschillende fabrikanten en leveranciers bieden lijm aan ter bestrijding van de overlast door eikenprocessierupsen. Het gaat dan om lijmbanden, sprays of schuim dat de rupsen vast plakt. In sommige gevallen gaat dit aanbod vergezeld van claims dat lijm elders in (Zuid-) Europa sucesvol wordt ingezet tegen andere rupsen, zoals de dennenprocessierups.     

 
 
 

Wettelijk verboden

Ook over de toepassing van lijm heeft het kennisplatform in 2020 informatie verspreid. Toepassing van het middel is in Nederland wettelijk verboden. Het kennisplatform processierups publiceerde een uitgebreid informatieblad over lijmbanden, omdat de methode aan het begin van het jaar was onderzocht.

  

 

Lijm: funest voor fauna

Uit dat onderzoek bleek nogmaals hoeveel schade lijm aanricht aan flora en fauna. Zo maakt het middel volkomen a-selectief: het maakt geen onderscheid tussen eikenprocessierupsen en andere dieren, zoals andere insecten, vogels en vlinders. Daarmee is lijm niet alleen schadelijk voor de boom en de fauna die erdoor worden aangetast, maar ook funest voor de natuurlijke habitat. Ook natuurlijk vijanden van de eikenprocessierups komen in het gedrang. Het gebruik van lijm richt alleen maar schade aan. De waarnemingen van de onderzoekers werden bevestigd door alarmerende berichten in de media. Deze berichten zijn na te lezen in het Informatieblad over lijmbanden.  

 
 

Meld u aan en blijf op de hoogte

Vanaf seizoen 2021 publiceert het kennisplatform processierups regelmatig nieuwsbrieven met informatie over de eikenprocessierups. We volgen de cyclus van de rups: hoe meer nieuws er is, hoe vaker de nieuwsbrief verschijnt. Meld u aan als abonnee en u bent altijd op de hoogte.

Deze nieuwsbrief werd gemaakt in samenwerking met de provincies Noord-Brabant, Limburg en Overijssel.  

 

 

 

 

 

Kennisplatform Processierups

Meer informatie

Stuur een mail naar secretariaat@kennisplatformprocesierups.nl