logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

RVP Nieuws

Jaargang 18, Editie 10, 5 oktober 2021

Nieuwsbrief voor RVP-professionals
• Tijdelijke situatie: DTP-vaccin van BBio naast REVAXIS® binnen het RVP beschikbaar
• Gebruik reguliere naalden verlengd tot 1 januari 2023
• Geïnformeerde toestemming voor gegevensuitwisseling rond RVP
› Over ketentest en het omslagmoment op 1-1-2022
• Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap en de 22 wekenprik
• RVP monitor: onderzoek naar klachten na de RVP-vaccinaties
 

Tijdelijke situatie: DTP-vaccin van BBio naast REVAXIS® binnen het RVP beschikbaar

 

De leverancier van het DTP-boostervaccin REVAXIS® kan de komende maanden de tijdige levering van het vaccin niet garanderen. Daarom wordt tijdelijk naast het vaccin REVAXIS® ook het DTP-vaccin van Bilthoven Biologicals (BBio) geleverd voor de groepsvaccinaties van 9-jarigen. Het DTP-vaccin van BBio en REVAXIS® worden beide in ten-packs geleverd.

 

Aanvullende informatie en foto’s vind je op de productinformatiepagina van het Rijksvaccinatieprogramma. Hier vind je ook een link naar de bijsluiters van beide producten.

Heb je vragen over de levering? Neem dan contact op met de vaccinbeheerder of regiomanager. Heb je medisch inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met de medisch adviseur van jouw regio.

 

Gebruik reguliere naalden verlengd tot 1 januari 2023

In RVP Nieuws 4 van 15 april 2021 meldden we dat je reguliere naalden mag gebruiken voor het Rijksvaccinatieprogramma.

Het tekort aan veilige naaldsystemen is nog niet voorbij.  Daarom heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten dat het gebruik van regulieren naalden tot en met 31 december 2022 blijft toegestaan.

Als veilige naaldsystemen niet beschikbaar zijn, zijn alle werkgevers verplicht om maatregelen te nemen die in die omstandigheden het meest veilige alternatief bieden. Dit betekent:

  • het hanteren van een goede werkwijze (niet terugzetten van doppen op naalden);
  • het gebruiken van de juiste hulpmiddelen (naaldencontainers);
  • het geven van duidelijke werkinstructie en procedures (waaronder een postexpositieprotocol).

Zo nodig aangevuld met extra maatregelen die in de specifieke situatie nodig zijn en die worden bepaald op basis van de risico-inventarisatie en -evaluatie. De werkgever is hiervoor verantwoordelijk.

Daarom graag extra aandacht voor de Vaccinatietechniek in paragraaf 9 van de RVP-richtlijn Uitvoering. Met betrekking tot de toediening van de RVP-vaccinaties (paragraaf 9.2) vervalt stap 7.

 

Geïnformeerde toestemming voor gegevensuitwisseling rond RVP

Over ketentest en het omslagmoment op 1-1-2022

 

Vanaf 1 januari 2022 wordt een geïnformeerde toestemming voor het uitwisselen van vaccinatiegegevens met persoonsgegevens geregistreerd voor het Rijksvaccinatieprogramma. JGZ-organisaties leggen vanaf dat moment de toestemming voor gepersonaliseerde gegevensuitwisseling tussen de JGZ en het RIVM digitaal vast.
GGD GHOR Nederland en ActiZ Jeugd organiseren online bijeenkomsten voor JGZ-organisaties om zich hierop voor te bereiden.

 

Het onderwerp van de webinar op maandag 29 november van 15.30 tot 16.30 uur is: over ketentest en het omslagmoment op 1-1-2022.

Op de website van de NCJ staat meer informatie over de invoering van de geïnformeerde toestemming. Aanmelden voor het webinar kan ook via de NCJ website.

 

Griepvaccinatie tijdens de zwangerschap en de 22 wekenprik

 

De Gezondheidsraad heeft op 20 september jl. geadviseerd dat ook zwangere vrouwen de jaarlijkse griepvaccinatie mogen halen om zichzelf en hun pasgeboren kind te beschermen tegen griep, ook wel influenza genoemd. De minister van VWS moet hierover nog een besluit nemen, maar komende maanden kunnen zwangere vrouwen die tussen 1 oktober en 1 december 22 weken of langer zwanger zijn, wel op eigen initiatief bij hun huisarts een gratis griepvaccinatie gaan halen. Zij kunnen zich tussen 1 oktober en 1 november hiervoor melden bij hun huisarts.

 

Misschien hebben deze zwangere vrouwen ook een afspraak voor een 22 wekenprik. Belangrijk is dan te weten dat er geen interval tussen een griepvaccinatie en de 22 wekenprik nodig is. Het zijn beide geïnactiveerde vaccins. Zie ook H8.3 van de richtlijn ‘Uitvoering RVP2021’.

Op de website van het RIVM staat meer informatie over de griepprik bij zwangere vrouwen.

 

RVP monitor: onderzoek naar klachten na de RVP-vaccinaties

 

Bijwerkingencentrum Lareb start in 2022 met een onderzoek naar klachten na vaccinaties bij in 2022 geboren zuigelingen, peuters en kleuters: de RVP monitor. Ouders kunnen zich via www.rvpmonitor.nl (vanaf 1 januari 2022 online) voor het onderzoek aanmelden. Na elke vaccinatie krijgen de ouders vragenlijsten om mogelijke klachten bij hun kind te melden. Rond de eerste vaccinatie en rond de leeftijd van 9 en 45 maanden ontvangen ze een vragenlijst met vragen over de algemene gezondheid van hun kind.

 

De studie loopt tot en met de DKTP-vaccinatie op 4 jarige leeftijd. Het doel van dit onderzoek is om de klachten die optreden na vaccinatie zo goed mogelijk in kaart te brengen als het gaat om beloop en impact. Daarnaast wordt de samenhang van klachten, mogelijke risicofactoren en herhalingsrisico van klachten na een volgende vaccinatie bekeken.

Ouders krijgen via het RIVM-DVP een brief met een folder over het onderzoek. Willen jullie het onderzoek ook op het CB onder de aandacht brengen voordat de eerste vaccinatie is gegeven? Folders en een poster kun je aanvragen via h.gosselt@lareb.nl. Noem in de mail contactpersoon, telefoonnummer, adres en het aantal folders en/of posters. Dan krijg je die vanaf medio december toegestuurd. Vanaf 1 januari 2022 vind je op www.rvpmonitor.nl meer informatie over het onderzoek. Alvast bedankt!

Redactie:

RVP Communicatie

rvpcommunicatie@rivm.nl