logo Rijksoverheid
  

AERIUS Community nieuwsbrief

Jaargang 1, Editie 4, 21 oktober 2021

• Informatiesessie over actualisatie AERIUS 2021 – 16 november 2021
• Gebruikerssessie AERIUS Calculator - 4 november 2021
• Veranderingen AERIUS Calculator 2021
• Terugkoppeling AERIUS Calculator PDF-sessie
Welkom bij de AERIUS Community! Je krijgt de nieuwsbrief omdat je betrokken bent bij de ontwikkeling van AERIUS, of dat graag wil zijn. Het succes van AERIUS in het verleden is te danken aan betrokken gebruikers. Nu het nieuwe stikstofbeleid gestalte krijgt en AERIUS na 10 jaar grondig vernieuwd wordt, willen we die kennis graag opnieuw benutten om te zorgen dat AERIUS blijft aansluiten bij de praktijk. Met deze nieuwsbrief houden we je regelmatig op de hoogte van ontwikkelingen bij AERIUS. Ook kun je je aanmelden voor bijeenkomsten voor gebruikers van AERIUS. Als deze nieuwsbrief interessant is voor collega’s, stuur hem dan gerust door.
 
In deze nieuwsbrief lees je meer over onze komende gebruikerssessie AERIUS Calculator en de informatiesessie over de actualisatie van AERIUS. Verder lichten we de belangrijkste veranderingen in AERIUS Calculator toe als gevolg van de nieuwe release. Tot slot delen we de belangrijkste conclusies die uit de PDF-sessie zijn gekomen.

Informatiesessie over actualisatie AERIUS 2021 – 16 november 2021

Binnenkort worden AERIUS Calculator, Connect, Monitor en Register geactualiseerd naar versie 2021, zodra de releasedatum bekend is zullen we je daarover informeren. Tijdens de sessie presenteren we de inhoudelijke wijzigingen in AERIUS op hoofdlijnen. We lichten toe waarom de genoemde wijzigingen worden doorgevoerd en wat dat voor het gebruik van AERIUS kan betekenen. Tijdens deze sessie gaan we niet in op wijzigingen in functionaliteit en de gebruikersinterface van de AERIUS-producten. Daarvoor zijn andere sessies gepland, of al geweest.
 
Jaarlijkse actualisatie
 
Gegevens en inzichten over bijvoorbeeld emissiebronnen, habitattypen of leefgebieden in natuurgebieden en de rekenmodellen ontwikkelen zich voortdurend. Elk jaar vindt een actualisatie van AERIUS plaats. Zo zorgen we ervoor dat bij de toestemmingsverlening en beleidsvorming wordt uitgegaan van actuele inzichten en gegevens. Voor deze actualisatie gebruikt het RIVM eigen gegevens over emissies en deposities en data van collega-kennisinstituten als het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), TNO en WUR. De natuurgegevens worden beschikbaar gesteld door de ministeries en provincies.
 
Praktische informatie over de sessie
 
De sessie vindt plaats op 16 november 2021 van 14.00 tot 16.00 uur. Afhankelijk van het aantal deelnemers en de geldende maatregelen is de bijeenkomst online of op locatie. Aanmelden kan via onderstaande link.
Aanmelden voor de informatiesessie
 

Gebruikerssessie AERIUS Calculator - 4 november 2021

In de afgelopen maanden zijn gebruikerssessies georganiseerd om jullie op de hoogte te houden van de ontwikkelingen van AERIUS Calculator en Connect. We lieten zien wat er gaat veranderen en wat dat betekent voor het werken met Calculator. De feedback uit die sessies hebben we deels uitgewerkt om in de release van dit jaar mee te nemen. Andere punten zijn opgenomen in het voorstel voor de doorontwikkeling.

De eerstvolgende gebruikerssessie stond oorspronkelijk gepland op medio oktober. Deze is verplaatst naar 4 november 2021, zodat we deze sessie kunnen combineren met een demo. Deze sessie is voor ons een belangrijk moment om feedback op te halen voor de afronding van Calculator 2021 en de doorontwikkeling in 2022.

Praktische informatie over de sessie

Gezien het grote aantal aanmeldingen bij de vorige sessies is er nu een indeling gemaakt in timeslots van maximaal één uur. De timeslots vinden plaats tussen 13.00 en 17.00 uur. Geef bij de aanmelding aan welk onderdeel/sector binnen de applicatie voor jou het meest relevant is. Bij de indeling proberen we daar dan rekening mee te houden. Aanmelden kan via onderstaande link.

Aanmelden voor de gebruikerssessie
 

Veranderingen AERIUS Calculator 2021

Dit jaar worden er technische vernieuwingen doorgevoerd die meer mogelijkheden bieden voor de gebruiker. De grootste wijzigingen voor dit jaar staan hieronder beschreven.

  • Rekenen tot maximaal 25 km
    In Calculator 2021 wordt de stikstofneerslag van alle bronnen tot maximaal 25 kilometer berekend.
  • Wegverkeer
    In de gebruikersschil van Calculator 2021 komen alle wegen (nieuw aangemaakt of geïmporteerd) terecht in 1 bewerkbaar verkeersnetwerk. Alle wegvakken kunnen individueel bewerkt worden. Wegvakken kun je op de kaart aanklikken om bij de invoer per wegvak uit te komen. Ook komen er kaartlagen beschikbaar die de invoergegevens van het verkeersnetwerk visualiseren. Zo wordt bijvoorbeeld zichtbaar waar schermen staan of waar de maximumsnelheid verandert. 
  • Scheepvaart
    In Calculator 2021 kan je complexere situaties op eenvoudige wijze modelleren door aanlegplaatsen en vaarroutes los te koppelen. Ook kan je voortaan bij aanlegplaatsen het effect van walstroom meenemen in je berekening. 
  • Mobiele werktuigen
    De emissieberekening voor mobiele werktuigen is gewijzigd. De invoergegevens die je moet invoeren zijn het brandstofverbruik, totaal aantal draaiuren en (indien deze is gebruikt) het totaal verbruikte AdBlue. De vluchtige rekenmachine bij eigen specificatie verdwijnt. Dit komt doordat de typen werktuigen die hieronder vallen, ook onder de stageklassen ingedeeld kunnen worden.
  • Gebouwen
    Gebouwen kunnen in Calculator 2021 los worden aangemaakt of ingevoerd. Een gebouw maak je aan door het in te tekenen op de kaart, of door de geometrie in te vullen. Bij emissiebronnen met ‘gebouwinvloed’ kun je de aangemaakte gebouwen selecteren of ter plekke aanmaken. 
  • Meer dan twee situaties
    In Calculator 2021 kunnen maximaal 6 situaties worden aangemaakt en doorgerekend. Hiermee heb je direct meer inzicht in de verschillende fases van het totale project.
  • Situatietype
    Bij het aanmaken van situaties kan een situatietype worden gedefinieerd; referentie, beoogd, tijdelijk, saldering. Er kan steeds 1 referentie (uitgangssituatie van het project) en 1 salderingssituatie (vrijgekomen depositieruimte door een genomen maatregel) worden aangemaakt. Bij een salderingssituatie kan een afroom-factor worden opgegeven.
  • Rekenjaar per situatie
    In Calculator 2021  kun je voor elke situatie een ander rekenjaar kiezen. Er wordt dan gerekend met de emissiefactoren van het gekozen rekenjaar. Zo kunnen verschillende rekenjaren worden opgegeven, wanneer de tijdelijke en beoogde situatie in een verschillend jaar vallen.
  • Aantal emissiebronnen
    In Calculator 2021 is het aantal emissiebronnen wat per situatie ingevoerd kan worden verhoogd van 250 naar ca. 5.000.
 

Terugkoppeling AERIUS Calculator PDF-sessie

Op donderdag 9 september 2021 organiseerden we een gebruikerssessie over de PDF van Calculator. In de nieuwe release van AERIUS wordt ook de PDF-bijlage van Calculator 2021 vernieuwd.

De belangrijkste conclusies uit de gebruikerssessie zijn:

  • De drie doelen van de PDF-export zijn herbevestigd. De PDF moet:
    • een niet manipuleerbare gegevensdrager zijn, om weer in te kunnen lezen;
    • een goed leesbaar overzicht bieden van de uitgevoerde berekening;
    • een hulpmiddel zijn om de invoer van de berekening te kunnen controleren.
  • Er is draagvlak voor het voorstel om de PDF beknopt en uitlegbaar te houden met focus op het proces van vergunningverlening. Een vervolgwens is om extra informatie (voor bepaalde doeleinden) op te nemen in een xlsx-bijlage. Door technische vernieuwingen is dit straks mogelijk.
  • Detailinformatie van alle emissiebronnen moet in de PDF blijven, vanwege de controlefunctie.

Noodzaak vernieuwing PDF-bijlage

De vernieuwing van de PDF-bijlage uit Calculator is om 2 redenen noodzakelijk:

  • Hij moet aansluiten op de nieuwe Calculator waarin meerdere situaties doorgerekend kunnen worden. Calculator voert hierbij standaard een projectberekening uit voor elke beoogde situatie.
  • Er is een vernieuwde technische basis voor de PDF die aansluit bij de technische actualisatie van AERIUS.