logo Rijksoverheid
 Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu - Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 

RVP Nieuws

Jaargang 18, Editie 11, 4 november 2021

Nieuwsbrief voor RVP-professionals
• Vervolgbericht nieuwsbericht ‘Gebruik reguliere naalden verlengd tot 1 januari 2023’ in RVP Nieuws nr. 10
• Geïnformeerde toestemming voor gegevensuitwisseling rond RVP
› Informatie voor JGZ-organisaties
• Stoppen met flyers coronavirus in RVP-uitnodigingen
• E-learning ‘Achtergronden Rijksvaccinatieprogramma’ geüpdatet
• Richtlijn HPV vaccinatie is beschikbaar
• Vaccinatiebewijzen
• Reminder KAPI-HPV-studie
 

Vervolgbericht nieuwsbericht ‘Gebruik reguliere naalden verlengd tot 1 januari 2023’ in RVP Nieuws nr. 10

Zoals vermeld in RVP Nieuws nr. 10 is het mogelijk reguliere naalden te gebruiken voor het geven van RVP-vaccinaties als er geen veilige naaldsystemen beschikbaar zijn. Dit bericht was echter niet volledig en wordt met de tekst hieronder gecorrigeerd. Deze tekst is afkomstig uit de VWS-Kamerbrief van 28 september jl. waarin het besluit met de Tweede Kamer is gedeeld. 
 
In de RVP-Uitvoeringsrichtlijn staat het juiste gebruik en weggooien van deze naalden beschreven in paragraaf 9.2.
 
Omdat schaarste en tekorten aan naalden en spuiten kunnen leiden tot ongewenste onderbrekingen bij met name de COVID-19 vaccinatie heeft de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten dat de Inspectie SZW uiterlijk tot en met 31 december 2022 het gebruik van conventionele naalden bij het toedienen van vaccins zal gedogen.
 
Bij gebruik van conventionele naalden zijn werkgevers verplicht om maatregelen te nemen ter bescherming van hun werknemers. Dit betekent in de praktijk:
 
  • het hanteren van een goede werkwijze (niet terugzetten van doppen op naalden);
  • het gebruiken van de juiste hulpmiddelen (naaldencontainers);
  • het geven van duidelijke werkinstructie en procedures (waaronder een postexpositieprotocol) en het houden van toezicht daarop.
Dit moet zo nodig worden aangevuld met extra maatregelen die in het specifieke geval nodig zijn. De werkgever is daarvoor verantwoordelijk.
 
Daarbij wordt bijzondere aandacht gevraagd voor het registeren van prikincidenten. De werkgever moet inzichtelijk hebben welke incidenten hebben plaatsgevonden en daarnaast, indien aan de orde, welke aanvullende maatregelen hij daarop heeft getroffen om het risico op herhaling verder te verkleinen. Uiteraard is de wens en alle inspanning erop gericht om zo snel mogelijk naalden met een veiligheidsmechanisme in te kopen. Dat is van belang voor de veiligheid van de medewerkers.
 

Geïnformeerde toestemming voor gegevensuitwisseling rond RVP

Informatie voor JGZ-organisaties

 
Vanaf 1 januari 2022 gaan JGZ-organisaties toestemming voor het uitwisselen van vaccinatiegegevens met persoonsgegevens met het RIVM digitaal vastleggen.
GGD GHOR Nederland en ActiZ Jeugd organiseren webinars voor JGZ-organisaties om zich hierop voor te bereiden. Informatie over de webinar(s) en aanmelden kan via de projectpagina op de NCJ website.
Op deze projectpagina staat uitgebreide informatie over de invoering van de toestemming 
 

die regelmatig wordt aangevuld. Zo is er een overzicht te vinden met RIVM voorlichtingsmaterialen en antwoorden op veelgestelde vragen. 

 

Stoppen met flyers coronavirus in RVP-uitnodigingen

 
Tot nu toe wordt bij de RVP-uitnodigingen voor 0 tot 4-jarigen, 9-jarigen, HPV en Meningokokken een flyer meegestuurd over corona.
Wij zijn van plan hiermee te stoppen. Gezonde 0-4-jarigen en 9-jarigen krijgen vooralsnog geen coronavaccinatie en daarom is de flyer overbodig. Voor HPV starten we begin 2022 een nieuwe campagne. De flyer zorgt dan mogelijk voor verwarring met de andere informatie in de envelop. Ook voor de 14-jarigen (Meningokokkenvaccinatie) zien we geen 
 
toegevoegde waarde meer van het meesturen van de flyer. De flyers worden op 1 december van onze website verwijderd.
 
Als jullie opmerkingen of bezwaren hebben tegen het stoppen van het meesturen van deze flyers, laat dit dan uiterlijk 30 november a.s. weten via RVP-Communicatie@rivm.nl.
 

E-learning ‘Achtergronden Rijksvaccinatieprogramma’ geüpdatet

Door veranderingen in het vaccinatieschema moest de e-learning ‘Achtergronden Rijksvaccinatieprogramma’ worden aangepast. De wijzigingen zijn klaar. Informatie over de e-learning vind je op rvp.nl: E-learning 'Achtergronden Rijksvaccinatieprogrammal.
 

Richtlijn HPV vaccinatie is beschikbaar

 
In 2022 start de HPV-vaccinatie voor jongens  en vervroegen we de HPV-vaccinatie voor meisjes naar 10 jaar. Dus jongens en meisjes krijgen de HPV-vaccinatie  in het jaar waarin zij 10 worden. De richtlijn hiervoor vind je onze website: RVP-richtlijn Universele HPV-vaccinatie.
Tot 1 januari 2022  is deze richtlijn als apart document beschikbaar. Daarna wordt de richtlijn als addendum 23 opgenomen in de RVP-richtlijn Uitvoering RVP 2022.
 
 

Vaccinatiebewijzen

Rond november 2021 worden de kopie vaccinatiebewijzen gevuld met de datum van de vaccinatie, het partijnummer en de productnaam. Voorheen was dit alleen de vaccinatiedatum. Dit kan alleen voor die vaccinaties waarbij de aanvullende informatie in Praeventis beschikbaar is.

 

Reminder KAPI-HPV-studie

Begin oktober hebben wij via de JGZ-organisaties een digitale vragenlijst verspreid onder artsen en verpleegkundigen over de KAPI-HPV-studie. Hierop hebben wij veel respons gekregen, waarvoor veel dank.
 
Heb je de vragenlijst nog niet ingevuld en wil je dit wel graag doen? Dan kan dat nog tot 15 november via deze link.  
Heb je vragen over de vragenlijst? Neem dan contact op met Josien van Wijk, medisch adviseur RVP. 
 
Met de KAPI-HPV-studie (Kennis, Attitude, Praktijk en Informatiebehoefte HPV) willen we inzicht krijgen in de informatie- en kennisbehoefte over HPV en de HPV-vaccinatie onder zorgprofessionals. Voor het onderzoek vullen de deelnemers een vragenlijst in. Dit duurt ongeveer 15 minuten. 
De vragen gaan over: jouw kennis over HPV, jouw mening over de HPV-vaccinatie, welke informatiebehoefte heb je, hoe wil je informatie krijgen en hoe ziet de HPV-vaccinatiepraktijk eruit.
 
Het invullen van de vragenlijst werkt het best op een computer, laptop of tablet. Bij gebruik van een oude versie van Internet Explorer loopt de vragenlijst na de eerste pagina helaas vast. 
 

Redactie:

RVP Communicatie

rvpcommunicatie@rivm.nl