De Nieuwsbrief Voeding houdt u op de hoogte van onderzoek, publicaties en informatie van het RIVM op het gebied van voeding.
Zout, verzadigd vet en suiker in voeding gelijk of gedaald
De Nederlandse overheid wil dat iedereen makkelijk voor gezonde producten kan kiezen. Daarom stimuleert de overheid dat producenten de gehaltes zout, verzadigd vet en suiker in voedingsmiddelen verminderen. In de meeste bewerkte voedingsmiddelengroepen zijn de gehaltes van zout, verzadigd vet en suiker sinds 2018 gelijk gebleven of gedaald. Lagere gehaltes zijn vooral te zien bij voedingsmiddelen waarvoor afspraken zijn gemaakt in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Kosten door voedselinfecties naar schatting ruim 140 miljoen euro lager in 2020
Jaarlijks wordt de ziektelast veroorzaakt door voedselinfecties in opdracht van het ministerie van VWS in kaart gebracht. Het RIVM onderzoekt daarbij 14 ziekteverwekkers. Vorig jaar werden veel minder mensen ziek van voedsel dan in eerdere jaren. Dit is waarschijnlijk een gevolg van de maatregelen en adviezen die tijdens de coronapandemie golden. De kosten door voedselinfecties waren in 2020 naar schatting 282 miljoen euro tegenover 423 miljoen in 2019 en 427 miljoen in 2018. Dat is een daling van ruim 30 procent.