Uit alle windstreken kwamen maandag 9 april specialisten ouderengeneeskunde, PPO coördinatoren en kwartiermakers bijeen in Utrecht om met elkaar ervaringen te delen over de uitvoering van het PPO. Sommigen zijn nog maar net begonnen in hun rol bij het PPO, anderen hebben al flinke stappen gezet, maar iedereen vertelde enthousiast over waar ze op dit moment staan. Daarover meer onder het kopje Stand van Zaken PPO.
Nettie Verduijn, Specialist Ouderengeneeskunde (SO) in Zorgnetwerk Holland West, vertelde over de eerste swabafnames in hun regio. ‘Voor de kwartiermakers is het wel een klus om de juiste ingang van de verpleeghuizen te vinden en voldoende huizen te includeren, daar gaat veel tijd in zitten’, vertelde ze. ‘Wij hebben hiervoor gebruik kunnen maken van het netwerk van GGD-en en SO’s. Via de arts- microbioloog uit ons Zorgnetwerk had de kwartiermaker contact met de labs. We hebben voorlichting gegeven over het PPO en werkafspraken gemaakt. De labs gaven aan dat 1 locatie per week te doen is, en liefst aan te leveren aan het begin van de week.
De toestemming van de wilsbekwame cliënten is via de eigen artsen verkregen. Het verkrijgen van toestemming van de contactpersonen van de wilsonbekwame cliënten bij het eerste huis was nog best een puzzel en een proces van voortschrijdend inzicht. Het is belangrijk om het proces goed in te richten. We hadden bijvoorbeeld een sticker op de toestemmingsformulieren geplakt, maar dat zat aan de binnenkant, en was dus niet goed zichtbaar. We hebben daarom besloten om een tweede sticker op de voorkant van de folder te plakken.
Ook bedachten we dat het bericht aan de contactpersonen niet per mail kon, omdat ze dan gedwongen werden om het toestemmingsformulier uit te printen om het te ondertekenen, dus moest er een antwoordenveloppe bijgevoegd worden. Verder zagen we dat als je een te korte periode voor informed consent van de contactpersonen aanhoudt, je vooral veel wilsbekwamen in je steekproef krijgt. Dus let op dat je genoeg tijd inruimt voor het terugkrijgen van de informed consent formulieren (ongeveer 1 maand). Ook komen na de sluitingstijd nog wat formulieren binnen, die mensen zullen we informeren dat ze niet meer mee kunnen doen.
Een ander belangrijk punt is de communicatie. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, maar het is veel informatie en elke functionaris heeft andere informatie nodig. Niet iedereen hoeft alles te weten en te doen. We hebben de informatie daarom toegespitst op de ontvanger en wat die nodig heeft (gelaagd en gedoseerd gedeeld). Afgesproken is om de gebruikte mails te delen met de aanwezigen.
Als laatste noemde Nettie nog dat het belangrijk is dat er draagvlak is. ‘Bij ons staan het bestuur en de cliëntenraad achter het onderzoek’.
|